SKUPNOST AKAMASOA

Ni počitka 
za Pedra Opeko

Objavljeno 23. april 2014 00.20 | Posodobljeno 23. april 2014 00.21 | Piše: Vane D. Fortič

Obiskali smo njegovo skupnost Akamasoa – Dobri prijatelji na Madagaskarju in si ogledali, kako postavljajo petdeset opečnatih hiš.

Razširjena cerkev bo sprejela 10.000 vernikov. Foto: Vane D. Fortič

Ko je Pedro Opeka minulega novembra obiskal Slovenijo, so ga ljudje z navdušenjem sprejeli in z zanimanjem poslušali o pomoči najrevnejšim na Madagaskarju, za katere s še 460 domačimi sodelavci skrbi v skupnosti Akamasoa – Dobri prijatelji. Med njegovim obiskom so Slovenke in Slovenci za Dobre prijatelje darovali več kot 100.000 evrov. Marca smo jih obiskali in pogledali, kaj je novega v njihovi skupnosti.

Življenje na pločniku

Pedro Opeka je bil med našim obiskom ravno v Franciji, kjer si je prizadeval pridobiti pomoč, zato so nas sprejeli predsednica skupnosti Marie Odette, pomočnica Clara in učitelj Andriamifidison, ki ga vsi kličejo Fidi, kar je veliko krajše in seveda bolj praktično. V Akamasoi na enem izmed zidov piše, da kdor ne dela, naj tudi ne je. Da tam res delajo, dokazujejo štiri nove investicije, ki nam jih je razkazal Fidi.

Na Madagaskarju mnogi zapuščajo vasi in se selijo v mesta, predvsem v prestolnico Antananarivo. A tu se za veliko večino kmetov, ki so odšli iz domačih vasi, začne prava kalvarija. Iluzije se hitro razblinijo. Dela ni, brez denarja pa si ne morejo privoščiti niti nastanitve, največkrat niti hrane. Živijo iz dneva v dan na prostem in mimoidoče prosijo vbogajme. Njihovo življenje se odvija na pločniku. Tu spijo, jedo, ob vikendih, ko je manj ljudi, celo razprostrejo svoja oblačila in jih sušijo.

Nove opečnate hiše

Prav ti ljudje najbolj potrebujejo pomoč. Tisti, ki se odločijo spremeniti svoje življenje, lahko pridejo v skupnost Akamasoa. Tam dobijo delo, ki je Pedrova temeljna doktrina premagovanja revščine, začasno bivališče in pozneje pravo hišo – dom. Nekateri v naselju Akamasoa, ki je 15 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta, nekateri pa se preselijo na podeželje, v eno izmed vasi, ki delujejo v sklopu skupnosti.

Zdaj z udarniškim delom moški in ženske v predelu Antaninarenina postavljajo petdeset novih opečnatih hiš. Kamen sami nalomijo v svojem kamnolomu, drug gradbeni material pa kupijo. Hiše so enodružinske, primernega tlorisa in v primerjavi z bivališči, v katerih sicer živijo Malgaši, prav luksuzne. Na vasi so stavbe – lesene koče – enoprostorske, v povprečju manjše od 20 kvadratnih metrov, brez sanitarij, elektrike in vode. V predmestjih pa koče zbijejo iz odpadne pločevine od velikih sodov in podobnih odpadkov.

Cerkev za 10.000 ljudi

V naselju Akamasoa imajo več šol različnih stopenj, zdaj gradijo novo, že enajsto. Širijo tudi cerkev, kjer ima Pedro vsako nedeljo mašo. Prej je sprejela 7000 vernikov, po širitvi jih bo 10.000. Zraven postavljajo muzej – razstavni prostor, kjer bo na ogled tridesetletna zgodovina razvoja skupnosti Dobri prijatelji. Vse štiri investicije bodo predvidoma končali pred poletjem.

 

Deli s prijatelji