JUNAKI

Ni ovir za mini oviratlonce

Objavljeno 17. maj 2013 22.25 | Posodobljeno 17. maj 2013 22.26 | Piše: Staš Ivanc

Otroci so skupaj z znanimi Slovenci premagovali ovire in se zabavali.

Mali in veliki oviratlonci. Foto: Črt Majcen/Novice

Tri, štiri, zdaj! In Robert Kranjec se je s sotekmovalko pognal po progi. Dekletce se je najprej splazilo skozi cev, nato sta skakala iz gume v gumo, preplezala kovinsko oviro in premagala blatno polje, tik pred koncem ju je pričakala vodna prha, na koncu pa sta k sebi povlekla še vrv z utežjo. Veselje v cilju je bilo obojestransko.

Športno društvo Oviratlon je v sodelovanju z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča že drugič priredilo mini oviratlon za otroke z motnjami v gibanju in znane Slovence. Otrokom so poleg Roberta Kranjca pomagali še nekdanji veslač Iztok Čop, boksar Dejan Zavec, biatlonka Teja Gregorin, smučar Andrej Šporn, kajakaš na divjih vodah Jure Meglič, tenisač Blaž Kavčič, rokometašice kluba Krim Mercator, judoist Sašo Jereb, WFC-borec in raper Denis Porčič - Chorchyp, igralka badmintona Maja Tvrdy, raper Rok Trkaj, igralci Nina Ivanič, Alenka Tetičkovič, Jernej Kuntner in Rado Mulej, pevec Marko Vozelj, Marin Medak, ki je preveslal Atlantik, in Jan Golja, novinar s Kanala A.

Proga je spominjala na progo za oviratlon, ki ga ŠD Oviratlon tudi letos prireja na Pokljuki, kjer je lani kar 760 udeležencev preizkusilo svoje sposobnosti na nekaj več kot osemkilometrski progi, polni ovir, s kakršnimi se med urjenjem spopadajo pripadniki specialnih enot vojske in policije. Pripravili so dve progi: eno za otroke, ki lahko hodijo, in eno za tiste na vozičkih, ki jih je potiskal njihov pomočnik.

Mali Gašper si je letos želel, da bi lahko tekel skupaj z Robertom Kranjcem, a žreb je bil žreb. Njegov oče Leon je pozdravil tovrstne prireditve, saj z njimi »mali nadobudneži dobijo še večjo spodbudo za razvoj«. Enajstletni Filip, ki je tekel z Jernejem Kuntnerjem, je bil navdušen nad progo: najbolj mu je bila všeč prav največja ovira. »To je zelo pozitivna prireditev, tako za starše in otroke kot tudi za druge, da vidijo, da z našimi otroki ni nič narobe, le da so posebni na svoj način,« je poudarila njegova mama Dominika.

Chorchyp je lepo povzel svoje vtise: »Oni so lahko zgled za nas. Nekateri ljudje nočejo vstati s kavča, tule pa otroci brez rok premagujejo ovire in vlečejo vrv!« Dejan Zavec pa je dodal: »Dajanje je veliko večje bogastvo kakor prejemanje. Zelo sem vesel, da lahko nekomu pomagam pri premagovanju ovir in hkrati pokažem, da med nami sploh ni razlik. Vsi živimo svoje življenje po svojih najboljših močeh.«

Nova plezalna stena

Pred začetkom mini oviratlona so v telovadnici Soče slovesno odprli novo plezalno steno, za katero so oviratlonci lani zbrali 760 evrov, razliko (11.760 evrov) pa je primaknila zdravstvena zavarovalnica Vzajemna. Plezalna stena bo oskrbovancem inštituta pomagala pri razvoju motoričnih spretnosti pa tudi k splošnemu boljšemu počutju, kar sta obiskovalcem takoj pokazala mali Aleksander in njegov fizioterapevt Primož: dečko je pod njegovim budnim očesom splezal do samega vrha stene – in še pomahal občinstvu.

Deli s prijatelji