IZOBRAŽUJEJO SE

Ni krize: kdo jim je plačal pot na Kitajsko in v Budvo?

Objavljeno 04. november 2013 13.07 | Posodobljeno 04. november 2013 13.07 | Piše: P. J.

V društvu ravnateljev pravijo tako, črnogorski organizatorji pa drugače.

Učenje je velika vrednota. Privzgojimo jo otrokom.

LJUBLJANA – Krize v šolstvu, kot kaže, vendarle ni. Kar 50 ravnateljev šol in vrtcev se je namreč udeležilo konference ravnateljev v Budvi, šest ravnateljev in trije pomočniki osnovnih šol in gimnazij pa so se 1. novembra vrnili z obiska na Kitajskem poroča rtvslo. Da je takšno zapravljanje sredstev nehigienično, pravi tudi ravnatelj, ki ni želel biti imenovan.

Kdo je plačal?

Nives Počkar, predsednica Društva ravnateljev Slovenije, pa pravi, da je bilo to izobraževanje nujno potrebno, saj je Slovenija v okviru Evropske organizacije ravnateljev pristojna za Balkan. Počkarjeva je dejala, da bili stroški poti in bivanja od 3. do 5. oktobra v Črni gori v domeni posameznega ravnatelja. Ena izmed udeleženk konference in črnogorski organizatorji pa so zatrdili, da ni tako. Ravnateljica Srednje poklicne in tehnološke šole v Trbovljah Marjetka Bizjak je dejala, da je za vse srednje šole »šlo vse prek društva in da je bilo vredno iti«.

Predsednik Združenja črnogorskih ravnateljev Radiša Šćekić pravi, da so jim svetovali, naj vse plačilo poteka prek društva, saj se v takšnem primeru plača DDV samo enkrat. Tisti, ki so se prijavili pozneje, so plačali sami.

Kilometrina 400 evrov

Kot poročajo, je dan slovenskih ravnateljev v Budvi stal približno 3000 evrov, kotizacija pa še dodatnih 2000 evrov. Nekateri so potovali v Budvo z letalom – cena povratne letalske vozovnice pri Adrii Airways na relaciji Ljubljana–Podgorica znaša 340 evrov na osebo. Od Budve do Podgorice je okoli 70 kilometrov, od Ljubljane do Budve pa približno 10-krat več.

Tisti, ki so se v Črno goro odpravili z avtomobili, so bili upravičeni do izplačila kilometrine v znesku 400 evrov, po zakonu pa jim tudi ob polnem hotelskem penzionu pripada vsaj 20 odstotkov dnevnice za tujino, so zapisali

Na Kitajsko

Na pot na Kitajsko je odšlo šest ravnateljev in trije pomočniki. Danijela Voljč s Konfucijskega inštituta je pojasnila, da so si štirje vozovnico krili iz sredstev, ki jih šole pridobivajo iz ekonomske dejavnosti in ne bremenijo državnega proračuna, štirje iz sredstev, ki so jim bila dodeljena za izobraževanje, ena ravnateljica pa si je pot plačala sama. Voljčeva je še pojasnila, da so si ti štirje udeleženci podaljšali obisk še za štiri dni, vse stroške si krijejo sami, v ta namen pa bodo tudi izkoristili letni dopust.

Deli s prijatelji