PODPORA PRIVATIZACIJI

»Ni drugega načina, da se politika umakne«

Objavljeno 16. januar 2015 14.14 | Posodobljeno 16. januar 2015 14.16 | Piše: STA, A. K.

S privatizacijo bo gospodarstvo bolj zdravo, bolj bo raslo in bolj zaposlovalo, so prepričani podporniki.

Žiga Turk se vozi s službenim vozilom, v prostem času pa z beemvejem.

LJUBLJANA – Peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger, se je ob bok postavila peticija za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva. Pod njo se podpisujejo organizacije Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, IBEX – mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno.

Kot je razvidno s spletne strani za-privatizacijo.orgimage, podpisniki Peticije za privatizacijo ugotavljajo, da državno lastništvo podjetij ne zagotavlja blaginje ljudem, zato državni vrh pozivajo k privatizaciji, od katere si obetajo »politično stabilnost, gospodarsko rast in splošno blaginjo«.

Otresli bi se gospodarske krize

Podpisniki peticije za privatizacijo menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. »Zaradi državnega lastništva je slovensko gospodarstvo talec politike. Slovenska podjetja v večinski državni lasti pa so po vseh pomembnih vidikih poslovanja mnogo slabša od primerljivih zasebnih podjetij,« so zapisali v peticiji, ki jo naslavljajo na premierja Mira Cerarja, ministre in poslance državnega zbora.

Peticijo za privatizacijo so med drugim podpisali ekonomisti Janez Šušteršič, Igor Masten, Gorazd Justinek, Anže Burger in Rado Pezdir ter profesor Žiga Turk, psiholog in finančnik Blaž Vodopivec ter predsednik društva Evropska Slovenija Damir Črnčec.

»Zgodba o manipulaciji«

»Podpiram, ker več ne vidim drugega načina, da se politika umakne iz gospodarstva. Ne samo iz tega, ki ga prodajamo, ampak posredno tudi iz podjetij, ki z državnimi podjetji zdaj poslujejo. Celotno gospodarstvo bo zato bolj zdravo, bolj bo raslo in bolj zaposlovalo,« pravi Turk. Ekonomist Pezdir meni, da je zgodba o slovenski privatizaciji že zdavnaj postala zgodba o manipulaciji in demagogiji, s katero se je uspešno zaustavila kakršna koli oblika racionalne in argumentirane javne debate. »Podpora privatizaciji zato presega ekonomske dimenzije in prehaja v podporo nasprotovanja sovražnikom razuma,« dodaja. 

S tem se je glas 'za' privatizacijo pridružil akcijam 'proti' privatizaciji. Pod peticijo proti privatizaciji se je po podatkih s spletne strani tednika Mladina, ki podpira Mencingerjevo peticijo, do zdaj podpisalo 11.500 ljudi. Ti poudarjajo, da se s tem njihova prizadevanja ne končujejo, saj v primeru nadaljevanja prodaje ne izključujejo protesta in referenduma.

Tako danes opozicijska ZL že tretjič v parlamentu poskuša preprečiti že začrtano privatizacijo nekaterih slovenskih družb. Na pristojnem odboru namreč želi razpravo in sprejem sklepa, s katerim bi preklicali predlanski sklep državnega zbora o prodaji 15 podjetij.

 

Deli s prijatelji