ODPOKLICAN

NFD Holding z 31,1 milijona evrov izgube, Valant letel

Objavljeno 24. april 2012 17.18 | Posodobljeno 24. april 2012 17.18 | Piše: T. L., STA

Bo po odhodu z mesta predsednika uprave moral zapustiti tudi preostale funkcije?

Stanislav Valant

LJUBLJANA – Nadzorniki NFD Holdinga so na ponedeljkovi seji iz poslovnih razlogov odpoklicali predsednika uprave Stanislava Valanta. S 15. junijem pa so odpoklicali člana uprave Mirana Kraševca, ki bo do takrat samostojno zastopal družbo NFD Holding, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz družbe.

Lani za 31,1 milijona evrov izgube

Nadzorniki so na ponedeljkovi seji potrdili poročilo družbe in skupine za lani, se seznanili s poročilom neodvisnega revizorja in potrdili dnevni red skupščine delničarjev družbe. Finančna družba NFD Holding je lani ustvarila 31,1 milijona evrov izgube, kar je za dobrih 64 odstotkov več kot predlani, je razvidno iz nerevidiranih nekonsolidiranih poslovnih izidov družbe s konca marca.

Zavlačevanje pri prodaji naložb, kjer je v zadnjih letih zavrnil številne ponudbe, čeprav se je na drugi strani finančno stanje NFD Holdinga iz meseca v mesec slabšalo, je bil eden izmed odločilnih razlogov za njegovo razrešitev, je danes pisal časnik Dnevnik. Poleg tega Valantu že več kot leto dni ni uspelo doseči dogovora z bankami o reprogramu posojil, saj ni bil pripravljen pristati na pravzaprav nobeno od zahtev bank upnic.

Banke za Valantovo razrešitev

Banke so Valantovo razrešitev že večkrat zahtevale, prav tako ga je že sredi leta 2007 želel razrešiti takratni predsednik uprave Save Janez Bohorič. Razplet ponedeljkove izredne seje nadzornega sveta je nedvoumno dokazal, da so tudi preostali posamezniki iz sistema NFD le spoznali, da jim skupine z Valantom na čelu ne bo uspelo rešiti pred propadom, komentira omenjeni časnik.

Valant je z vztrajanjem na mestu prvega moža NFD resno ogrozil tudi največji lastnici NFD Holdinga, Finetol in Maksimo Invest. Ker ga nadzorniki niso razrešili z mesta predsednika uprave, so namreč banke prekinile pogovore o prostovoljni poravnavi obeh holdingov, ki jima zdaj grozi stečaj.

V tajnosti prodal Etol

Da bi »pomiril« bančne upnice, je Valant v strogi tajnosti izpeljal prodajo Etola, po več kot dveh letih oklevanja pa tudi prodajo Term Maribor. Toda v tem času so se težave NFD Holdinga tako zaostrile, da sta bili kupnini za ti naložbi bistveno premajhni za resno sanacijo NFD Holdinga, ki je lani po nerevidiranih podatkih ustvaril 31 milijonov evrov čiste izgube, konec leta pa je imel še za več kot 80 milijonov evrov finančnih obveznosti.

Dnevnik pričakuje, da bo Valant po odhodu z mesta predsednika uprave moral zapustiti tudi preostale funkcije, ki jih ima v poslovnem sistemu NFD, med drugim upravni odbor Hotelov Bernardin ter nadzorni svet Save. Slednja bi v primeru propada Finetola in Maksime Invest postala ključna lastnica omrežja NFD, že dlje časa pa je tudi ena izmed največjih posojilodajalk NFD Holdinga.

Deli s prijatelji