PREVIDNO

Nezgodno zavarovanje, ga res potrebujemo?

Objavljeno 29. avgust 2012 23.31 | Posodobljeno 29. avgust 2012 23.31 | Piše: P. J.

V ZPS opozarjajo starše, naj preberejo predvsem drobni tisk.

LJUBLJANA – Ob začetku šolskega leta zavarovalnice zasujejo šole s ponudbami za nezgodno zavarovanje otrok. Zveza potrošnikov Slovenije staršem svetuje, naj pred sklenitvijo zavarovanja premislijo, kaj od zavarovanja pričakujejo, in naj se osredinijo predvsem na kombinacije, ki obsegajo tudi zavarovanje za primere trajne invalidnosti. »Če bi otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bodo stroški, povezani s tem, najvišji. Dnevna in bolnišnična nadomestila pri nezgodnem zavarovanju otrok ne igrajo posebne vloge,« so zapisali v izjavi za javnost v ZPS.

Pomembno je nadomestilo za invalidnost

Opozarjajo, da nas se osredinijo na višino zavarovalne vsote za primer trajne invalidnosti, saj lahko to najbolj obremeni družinski proračun. Standardne ponudbe imajo za take primere zelo nizke ponudbe, ki ne dosegajo niti 10.000 evrov nadomestila.

Ugotavljajo, da so dnevne odškodnine in bolnišnična nadomestila nizka v primerjavi s tem, za koliko se lahko zaradi njih zviša zavarovalna premija. »Glede na to, da gre pri otrocih večinoma za lažje poškodbe (zvini, zlomi, ureznine …), zaradi katerih ne izostanejo od pouka, iz vrtca dlje časa, končno izplačilo dnevnega in bolnišničnega nadomestila ne bi bistveno vplivalo na družinski proračun,« so zapisali.

Raje razmislite o družinskem zavarovanju

Starše posebej opozarjajo, naj natančno preučijo splošne pogoje zavarovanja, še posebej besedilo v drobnem tisku, in naj ne pozabijo preveriti, ali je morda otrok že nezgodno zavarovan s sklenjenim družinskim nezgodnim zavarovanjem ali v okviru kakšne športne dejavnosti, ki jo opravlja. V primeru, da je otrok že nezgodno zavarovan, naj starši preverijo, kaj zavarovanje obsega, in le po potrebi sklenejo dodatno nezgodno zavarovanje za otroka. 

V primeru, da so vsi člani družine nezgodno zavarovani, priporočajo, da se razmisli o družinskem nezgodnem zavarovanju, saj je skupna premija lahko nižja od seštevka posameznih premij za vsakega člana posebej. 

Deli s prijatelji