ODHOD

Nezaupanje med upravo Mercatorja in večjimi lastniki razlog za odstop

Objavljeno 30. marec 2012 14.16 | Posodobljeno 30. marec 2012 14.19 | Piše: Mi. S., STA

Celotna uprava Mercatorja na čelu s predsednikom uprave Žigo Debeljakom je v četrtek odstopila.

LJUBLJANA – Nezaupanje med upravo Mercatorja in posamezniki večjimi lastniki zaradi drugačnih pogledov na nekatere vidike prodaje družbe Agrokorju je oslabilo zmožnost uprave za učinkovito vodenje poslov in urejanje odnosov s poslovnimi partnerji in z drugimi deležniki, je danes sporočila uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu.

Odstopili v četrtek

Celotna uprava Mercatorja na čelu s predsednikom uprave Žigo Debeljakom je v četrtek odstopila, kot razlog pa je Debeljak že v četrtek navedel vzajemno nezaupanje z večjimi lastniki.

Kot je dejal, je vzrok nezaupanja predvsem različen pogled na prodajo Mercatorja njegovemu največjemu tekmecu v regiji, hrvaškemu Agrokorju. Večji lastniki pa tudi s svojimi predlogi za skupščino ne zaupajo upravi Mercatorja in nadzornemu svetu, zato uprava v takem položaju ne more delovati.

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP zadnji trgovalni dan v tednu končal pri vrednosti 599,26 točke, kar je 11,61 točke oz. 1,98 odstotka več kot v četrte. Za skoraj deset odstotkov so se po sinočnji novici o odstopu celotne uprave na čelu z Žigo Debeljakom podražile delnice Mercatorja.

V upravi še do 30. septembra

Uprava, v kateri so poleg Debeljaka še Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović, Peter Zavrl in dva pomočnika, Aleš Resnik in Jože Sadar, bo v Mercatorju še do 30. septembra, če bodo lastniki želeli, pa lahko odidejo prej, je dejal Debeljak.

Kot so danes v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, pojasnili v upravi družbe, so se za odstop po več kot šestletnem obdobju odločili po tehtnem premisleku. Pri tem so navedli, da so dogajanja v preteklem in letošnjem letu predvsem zaradi drugačnih pogledov na nekatere vidike prodaje družbe Mercator svojemu največjemu tekmecu povzročila določeno raven nezaupanja med upravo in posameznimi večjimi lastniki.

Odstopna izjava pred današnjo skupščino

»Zaradi tega se je po oceni uprave oslabila njena zmožnost učinkovitega vodenja poslov in urejanja odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki. Uprava je ocenila, da je tak položaj v pogojih izjemno zahtevnih gospodarskih razmer tvegan za skupino Mercator,« so poudarili. Zato so člani uprave sklenili, da s svojim odstopom prispevajo k čimprejšnji odpravi teh tveganj, kar da je v interesu skupine Mercator.

Uprava se je namenoma odločila odstopno izjavo podati pred današnjo skupščino, ker je njena odločitev neodvisna od izida glasovanja na skupščini, so še zapisali.

Na današnji skupščini bodo delničarji Mercatorja med drugim odločali o spremembah v nadzornem svetu, o povečanju pristojnosti nadzornega sveta pri strateških odločitvah in o uporabi lanskega bilančnega dobička. Dnevni red skupščine je sicer obširen; razširjen je namreč s predlogi sklepov delničarjev Pivovarne Laško, Unicredit banke Slovenije in NLB.

Mali delničarji odstop uprave obžalujejo

Odstop uprave Mercatorja obžalujejo v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), kjer sicer odločitev razumejo, saj »je težko voditi podjetje, ki se ga prodaja vsakih petih minut«. Po mnenju MDS je uprava z odstopom pokazala, da je družbo vodila profesionalno.

MDS tudi poziva banke, naj začnejo aktivno upravljati naložbe, ki so jih zaplenile, ne pa da jih brezglavo in za vsako ceno razprodajajo. Pri prodaji naj začnejo slediti pravilom ekonomske stroke in ne prodajajo podjetij novim prezadolženim lastnikom, ampak tistim, ki bodo poskrbeli tudi za obstoj delovnih mest v prihodnje.

Deli s prijatelji