PETICIJA ZA GASILCE

Nezaposlenim prostovoljcem pokojninsko in zdravstveno zavarovanje

Objavljeno 12. februar 2014 14.12 | Posodobljeno 12. februar 2014 14.27 | Piše: S. U.

Na spletu se je pojavila peticija za nezaposlene prostovoljne gasilce. V kratkem času so pridobili 4200 podpisov.

Gasilci PGD Cerklje med reševanjem.

LJUBLJANA – Na spletu se je pojavila peticija za nezaposlene prostovoljne gasilce. Predlagano je, da se na državni ravni sprejme zakonsko določilo, po katerem bo vsak aktiven prostovoljen gasilec v primeru nezaposlenosti takoj in brezpogojno pokojninsko in osnovno zdravstveno zavarovan v okviru zavarovalnic.

Nesebična pomoč v korist zavarovalnic

»Zakaj ravno zavarovalnice in ne država? Zato, ker vsaka intervencija, ki jo izvedejo gasilci, zmanjša nastalo škodo in s tem višino morebitnega izplačila premij zavarovancem s strani zavarovalnic, kar povečuje dobiček zavarovalnicam. Ta dobiček pa v veliki večini konča kot bonus upravi in nadzornikom, ki imajo že tako vsega preveč in dovolj. Če bi se seštelo, koliko prihrani zavarovalnica s tem, kar uspe rešiti gasilcem v enem samem letu, bi prišli do osupljivih številk. Čas je, da stopimo skupaj in družno pomagamo tistim, ki nam nesebično in brezpogojno pomagajo reševati življenja in imetje,« se glasi zapis na spletni strani pravapeticija.com.image

Včeraj 3500 podpisov, danes že več kot 4200

Podpisovanje peticije spremljamo od včeraj, ko je bilo podpisov 3500. Z motom, da šteje vsak glas, se je v petih dneh nabralo že skoraj 4200 podpisnikov peticije. »Fantje, ki to počnejo, so na razpolago 25 ur na dan in 8 dni v tednu. Dajejo svojo glavo na prodaj za reševanje ljudi in premoženja ob vsaki uri ob vsakem vremenu in za to ne dobijo nič razen lastnega zadovoljstva, da pomagajo drugim. Prvi so, ki priskočijo na pomoč, ker za pomoč ni potrebna birokracija, ker se zadeve odvijajo iz društva samega na lokalnem nivoju in ni treba veleumov iz države, ki samo sejejo in nič ne presejejo. Mislim, da je to malenkost, kar bi se jim lahko dalo, proti temu, kar prostovoljno in zastonj dajejo skupnosti,« je zapisal eden izmed mnogih podpornikov.

Deli s prijatelji