ODZIVI

»Nezakonito pridobljeni osebni podatki ne morejo biti zakonito objavljeni«

Objavljeno 01. junij 2015 21.44 | Posodobljeno 01. junij 2015 21.45 | Piše: Mo. S.

Čeprav pooblaščenec trdi, da objava osebnih podatkov v aplikaciji Supervizor ni problematična, univerza sklepa, da je objava zgolj posledica obdelave osebnih podatkov v tako imenovani zaledni zbirki KPK.

LJUBLJANA – »Na Univerzi v Ljubljani smo zadovoljni z ugotovitvijo informacijskega pooblaščenca (IP), da je bilo ravnanje KPK nezakonito. V obrazložitvi odločitve IP in spremljajočih ugotovitvah pa je vrsta pričakovanih nelogičnosti. Na primer nezakonito pridobljeni osebni podatki ne morejo biti zakonito objavljeni, KPK pa nima pravnega temelja za objavo podatkov posameznikov, ki so v fazi preiskave,« so sporočili z ljubljanske univerze.

Čeprav pooblaščenec trdi, da objava osebnih podatkov v aplikaciji Supervizor ni problematična, univerza sklepa, da je objava zgolj posledica obdelave osebnih podatkov v tako imenovani zaledni zbirki KPK, v katero so bili osebni podatki po ugotovitvah IP pridobljeni nezakonito. »Nezakonito pridobljeni osebni podatki ne morejo biti zakonito objavljeni,« so prepričani. Kot pravijo, ravnanje KPK z osebnimi podatki predpisuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, KPK pa pravnega temelja za objavo podatkov posameznikov, ki so v fazi preiskave, nima. KPK lahko svoje mnenje, ki lahko vključuje tudi osebne podatke, objavi le skupaj z odgovorom obravnavane osebe, potem ko je tej osebi dala možnost udeležbe v postopku. Ker gre za »sistemsko preiskavo«, se postavlja vprašanje, ali KPK lahko pridobiva osebne podatke in jih objavlja, nadaljujejo na univerzi.

O nadaljnjih ukrepih bodo razmislili, od informacijskega pooblaščenca pa pričakujejo uvedbo »ustreznih prekrškovnih postopkov in odločbo o ukrepih glede zaledne zbirke, ki jo je s prisvajanjem osebnih podatkov KPK ustvaril in jo še naprej obdeluje«. Pričakujejo tudi podajo kazenske ovadbe zaradi nezakonite javne objave osebnih podatkov oziroma zlorabe pooblastil.

Deli s prijatelji