AFERA KATARCI

Nezakonito premeščeni policist po zavrženi ovadbi od države terja odškodnino

Objavljeno 18. maj 2013 11.52 | Posodobljeno 18. maj 2013 11.52 | Piše: STA, A. L.

Zgodba se vleče še iz leta 2010, ko so Katarci policistom dali protokolarna darila.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Eden od policistov, ki so ga zaradi domnevnega jemanja podkupnine od delegacije katarskega emirja premestili na drugo delovno mesto, je po sodni poti dokazal nezakonitost premestitve in zdaj od države terja odškodninsko odgovornost, poroča današnje Delo. Premeščene je sicer policija tudi ovadila, a je tožilstvo ovadbe leta 2011 zavrglo. Kot piše časnik, je namreč eden od šestih premeščenih policistov, ki je vložil tožbo na delovno in socialno sodišče proti ministrstvu za notranje zadeve oz. državi zaradi premestitve na drugo, slabše delovno mesto, dokazal, da je bila premestitev nezakonita že zaradi same premestitve iz kraja v kraj. Ob tem se sodišče ni spuščalo v druge morebitne nezakonitosti glede utemeljenosti premestitve. Odločitev je pred kratkim potrdilo višje delovno sodišče ter pravnomočno razveljavilo sklep ministrstva iz novembra 2010 in komisije za pritožbe iz delovnega razmerja.

Zahteva 20 tisočakov odškodnine

Policista, ki je bil zaposlen na centru za varovanje in zaščito na delovnem mestu višjega policista specialista II, je policija po izbruhu afere premestila na škofjeloško policijsko postajo na mesto višjega policista stalnega dežurnega. Policist po pisanju časnika trdi, da je šlo za šikaniranje, saj ni ravnal nezakonito ali protipravno, kar je ugotovilo že tožilstvo. Tako za duševne bolečine zaradi kršitve osebnostnih pravic zahteva 20.000 evrov odškodnine, na odškodninski zahtevek, ki ga je naslovil na državno pravobranilstvo, pa odgovora še ni prejel.

Darila vodji policijske kolone

Mediji so leta 2010 poročali, da je ob obisku katarskega emirja Hamada bin Kalifa Al Tanija v Sloveniji katarsko delegacijo spremljala slovenska policija, ob odhodu pa da so Katarci za dobro opravljeno delo vodji policijske kolone izročili darila. Darila so policisti nadrejenim prijavili šele nekaj dni pozneje, zato so bili proti njim sproženi postopki, med drugim premestitve na druga delovna mesta. Osumljeni so bili kaznivega dejanja jemanja podkupnine, šlo pa je za darila, vredna več kot 62,59 evra. Največ toliko namreč smejo biti vredna darila, ki jih prejmejo uslužbenci policije.

Protokolarna darila

Po ugotovitvah specializiranega državnega tožilstva nobeden od osumljenih ni storil omenjenega kaznivega dejanja, saj da je za jemanje podkupnine potreben direkten naklep. Poleg tega so bili osumljeni v službi, kjer so že po uradni dolžnosti opravljali varovanje, torej jih za to, da bi koga varovali, ni mogel nihče podkupiti. Denar, ki so ga prejeli, in ure pa so bili protokolarna darila in ne podkupnina. Takrat je policija šest osumljencev premestila na druga delovna mesta, po zavrženih ovadbah pa niso bili premeščeni na nekdanja delovna mesta. Policija je namreč tedaj trdila, da so jih premestili zaradi potreb policije na drugih delovnih mestih in prerazporedili glede na njihovo stopnjo izobrazbe.

Deli s prijatelji