POKOJNINE

Nezakonito delovanje? Vojaki s tožbo nad KAD

Objavljeno 27. februar 2014 13.29 | Posodobljeno 27. februar 2014 13.29 | Piše: A. L.

Vojaki so se zato odločili za tožbo.

LJUBLJANA – Pooblaščeni odvetnik Sindikata Slovenske vojske (SVS) Peter Kos je danes za 194 pripadnikov Slovenske vojske vložil tožbe za priznanje pravice do izplačila privarčevanih sredstev iz Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja – SODPZ. V imenu Sindikata vojakov Slovenije pa je na pristojno državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zaradi zavestnega kršenja socialnih pravic in s tem prikrajšanja pripadnikov Slovenske vojske.

Za pripadnike Slovenske vojske so delovna razmerja urejena drugače kot za vse ostale državljane Republike Slovenije. Pripadniki imajo pogodbe o delovnem razmerju za določen čas in jim delovno razmerje za delo na obrambnem področju preneha v letu, v katerem izpolnijo pogoje za upokojitev, in to velja tudi za tiste z delovnimi razmerji za nedoločen čas. Večina pripadnikov zaradi pogodb za določen čas sploh ne dočaka pokojnine v Slovenski vojski, kar velja zagotovo za vse vojake, ki lahko opravljajo vojaško službo le do dopolnjenega 45. leta starosti, so zapisali v sporočilu SVS.

Izjema

Zaradi posebej urejenih delovnih razmerij je tudi lani uveljavljeni Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) za pripadnike Slovenske vojske določil izjemo. Za vse pripadnike Slovenske vojske je glede privarčevanih sredstev v Skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja določil, da si jih lahko v enkratnem znesku izplačajo tisti pripadniki, ki so opravljali vojaško službo v Slovenski vojski najmanj 10 let ali jim je prenehala pogodba zaradi dosežene starosti 45 let. Ta pravica do izplačila privarčevanih sredstev za poklicno pokojnino je dana pripadnikom zaradi že omenjenih posebej urejenih delovnih razmerij ter dejstva, da velika večina pripadnikov ne bo dočakala pokojnine zaposlena v Slovenski vojski, saj jim bo delovno razmerje zaradi opravljanje vojaškega poklica prej prekinjeno zaradi enega od zakonskih razlogov, ki jih je še mnogo več od predstavljenih, recimo varnostno preverjanje ali izpolnjevanje strogih zdravstvenih zahtev.

Kapitalska družba sredstev ni želela izplačati

Kapitalska družba vsem pripadnikom, ki so se odločili za uveljavitev pravice do izplačila privarčevanih sredstev, v lanskem letu ni hotela izplačevati njihovih sredstev in zato je po pozivu SVS pripadnikom odvetnik Peter Kos v začetku januarja v imenu vseh pripadnikov, ki so se za izplačilo odločili, podal zahtevek za izplačilo z vsemi zakonsko določenimi dokumenti, a Kapitalska družba kot upravljavka Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja še vedno noče izvajati zakonskih določil in izplačila ni izvedla. Odvetniku, Sindikatu vojakov Slovenije ali pripadnikom ni na podano zahtevo za izplačilo Kapitalska družba niti odgovorila.

Večina ne bo dočakala pokojnine v Slovenski vojski

»V Sindikatu vojakov Slovenije smo trdno prepričani, da je početje Kapitalske družbe nezakonito, zato je danes pooblaščeni odvetnik SVS na pristojno sodišče vložil za 194 pripadnikov Slovenske vojske tožbe za priznanje pravice do izplačila privarčevanih sredstev iz njihovih osebnih računov v upravljanju pri Kapitalski družbi. V imenu Sindikata vojakov Slovenije pa je zoper odgovorne v Kapitalski družbi podal na pristojno državno tožilstvo kazensko ovadbo zaradi  zavestnega kršenja socialnih pravic, zaradi česar so pripadniki Slovenske vojske močno prikrajšani, še posebej zaradi opisanih posebnosti urejanja delovnih razmerij na obrambnem področju, ker jih velika večina ne bo dočakala pokojnine v Slovenski vojski.«

Poleg omenjenih 194 pripadnikov se je za izplačilo privarčevanih sredstev po že podani prvi zahtevi za izplačilo odločilo do zdaj še enkrat toliko pripadnikov in odvetnik SVS že pripravlja nov zahtevek za izplačilo. Če bo potrebno, bodo tudi ti pripadniki sodno zavarovali svojo pravico do izplačila.

Deli s prijatelji