SPREMEMBE

Nezadovoljstvo s spremenjenimi pravili gotovinskega plačevanja

Objavljeno 11. januar 2012 11.09 | Posodobljeno 11. januar 2012 11.09 | Piše: Ma. F.

Novosti so povzročile veliko nezadovoljstva med obrtniki in malimi podjetniki.

LJUBLJANA – Sprejetje Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku, ki je začel veljati 27. decembra 2011, je povzročilo veliko nezadovoljstva med obrtniki in malimi podjetniki. S to spremembo so se namreč spremenila pravila gotovinskega plačevanja, še posebej odmevna je sprememba znižanja vrednosti praga gotovinskih plačil dobav blaga in storitev med gospodarskimi subjekti s 420 evrov na največ 50 evrov. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato ministra za finance Franca Križaniča pozvala, naj zadrži izvajanje pravilnika ter omogoči uporabnikom, da izrazijo svoje pripombe in predloge ter na podlagi tega sprejme ustrezen sklep. Ker tega ni storil, so se predstavniki zbornice v ponedeljek srečali z ministrom in mu predstavili nekaj konkretnih težav, s katerimi se zaradi te spremembe srečujejo obrtniki in podjetniki.

Z uvedbo določila zavezanci prikrajšani

Z uvedbo tega določila so zavezanci izgubili popust pri gotovinskih plačilih, kar je v trenutno težkem gospodarskem položaju težko opravičljivo. Pri plačevanju s plačilnimi karticami ali prek transakcijskega računa pa bodo nastali dodatni stroški provizij bankam, kar ni zanemarljiv strošek. Velikokrat bo onemogočeno tudi fleksibilno poslovanje podjetnikov, ko se bo znašel v položaju, da bi moral nekaj na hitro plačati, pa bo moral najprej v banko in od tam po predračunu nakazati prodajalcu kupnino in šele nato blago prevzeti. Poraja se tudi vprašanje, kako bo s povračilom denarja za stroške nad 50 evri delavcem, ki velikokrat na terenu potrebujejo manjkajoči material, zato ga sproti kupujejo.

Minister se ob odločil o morebitnem sprejemu ukrepa

Minister Franc Križanič se je odločil, da bo iz različnih virov zbral podatke o nastalem stanju in se nato odločil o morebitnem sprejemu ustreznega ukrepa. Naslednji sestanek ministra s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice bo predvidoma naslednji teden.

Gre za odstopanje od splošno veljavne prakse

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije o nameravani spremembi pravilnika niso bili obveščeni, prav tako predlog sprememb pravilnika ni bil poslan v pregled, kar bi zbornici omogočilo oblikovanje ustreznih pripomb in predlogov k tej spremembi. Menijo, da gre za odstopanje od splošno veljavne prakse, ki so jo bili do zdaj vajeni pri vseh organih izvršilne oblasti. Pričakujejo, da vsaka sprememba temelji na študiji, ki mora vključevati presojo vseh prednosti in slabosti predlagane ureditve, zlasti z vidika poslovanja gospodarskih subjektov. Tovrstne spremembe bi bile sprejemljive in smiselne, če bi bile posledica sprejetja novih sistemskih predpisov in če bi predlagatelj utemeljil, da je ukrep nujen za zagotavljanje učinkovitega davčnega nadzora, plačilne discipline ali iz drugih razlogov. Po mnenju zbornice pa v tem primeru ustreznih utemeljitev predlagatelja ni.

Deli s prijatelji