RAZISKAVA

Nezadovoljni: podpora SDS in PS upada

Objavljeno 28. junij 2012 12.01 | Posodobljeno 28. junij 2012 12.01 | Piše: T. L., STA

Raziskava Večera kaže upad zaupanja v državo in stranke.

Zaupanje v državo upada.

MARIBOR – Slovenci imajo vedno slabše mnenje o državi in politiki, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavil časnik Večer. Polovica vprašanih namreč meni, da država od šolskih ocen zasluži trojko, le dva odstotka sta se odločila za petico. Prav tako je raziskava pokazala občuten upad podpore vsem političnim strankam.

V lanskem ocenjevanju uspešnosti slovenske države s šolskimi ocenami od ena do pet so ji anketiranci dodelili povprečno oceno 2,8. Letos je ta ocena po poročanju časnika Večer še za spoznanje nižja.

S petico državo ocenila le dva odstotka vprašanih

Kar 48 odstotkov vprašanih je menilo, da država zasluži trojko, dobrih 13 odstotkov se je odločilo za štirico, slaba dva odstotka za petico. Dobrih 11 odstotkov anketiranih še zmeraj vztraja pri nezadostni oceni, v primerjavi z lanskim letom pa je vidno naraslo število zadostnih ocen (22,5 odstotka).

Za SDS 14 odstotkov, za PS manj kot pet odstotkov

V primerjavi s prejšnjim mesecem sta največji delež podpore v javnosti izgubili obe največji politični stranki. Vladajočo SDS podpira slabih 14 odstotkov vprašanih (maja 20 odstotkov), opozicijsko Pozitivno Slovenijo 4,4 odstotka (maja 11 odstotkov). Slednjo je znova prehitela SD s slabimi 13 odstotki podpore, sledijo NSi, SLS, Državljanska lista in DeSUS. Skoraj dve tretjini vprašanih je neopredeljenih.

Brez denarja za dopust 40 odstotkov vprašanih

Javnomnenjska raziskava, ki jo je med 22. in 24. junijem na vzorcu 700 oseb izvedel RM Plus, je pokazala tudi naraščanje števila tistih, ki si ne morejo privoščiti počitnic. Pred dvema letoma je dobrih 30 odstotkov potrdilo, da nimajo denarja za dopust, letos jih je bilo takih že dobrih 40 odstotkov.
 

Deli s prijatelji