ZPS

Neverjetno: najcenejša zobna pasta je tudi najboljša

Objavljeno 10. januar 2014 10.48 | Posodobljeno 10. januar 2014 11.08 | Piše: Mo. S.

Testiranja so pokazala, da dražje ni tudi najboljše, oglaševanje pa je prenapihnjeno.

Najdražja ni tudi najboljša.

LJUBLJANA – Saj ni res, pa je, bil lahko rekli ob ugotovitvi potrošniških organizacij, da je najboljša zobna pasta tista, ki je najcenejša. Pod drobnogled so vzeli 14 različnih zobnih krem v cenovnem razponu od 0,98 evra za 125-mililitrsko tubo do 5,98 evra za 75-mililitrsko tubo.

Na presenečenje je zmagala najcenejša na testu, kjer pa so ovrgli tudi nekatere oglaševalske trike. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zato svetujejo, naj na čudeže »osvežujočih kristalov«, »trojne zaščite«, »nove dimenzije osvežitve« … raje pozabimo.

Otroci do 6. leta starosti naj uporabljajo otroško zobno kremo, pri kateri je vsebnost fluora manjša, saj otroci med umivanjem zob veliko zobne kreme tudi pojedo.

Fluor: da ali ne?

Zobne kreme, ki najbolje prepričujejo nastanek kariesa, vsebujejo fluor, da bo ta kar najbolj učinkovit, pa mora biti prisoten v pravi obliki – kot aminfluorid ali natrijev fluorid – in v zadostni koncentraciji. Zanimivo je, da nekateri potrošniki zobnih krem z dodatkom fluorida ne želijo kupovati, čeprav ta v določeni koncentraciji zdravju ne škoduje. »Rezultati so pokazali, da je dejanska vsebnost fluorida pri vseh zobnih kremah, z izjemo ene, v resnici manjša, kot je zapisano na deklaraciji,« je povedala Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Analize razkrivajo tudi, da vsi proizvajalci zobnih past ne zagotovijo ustrezne vrednosti pH, ki naj bi bila 7.

Oglasi so prenapihnjeni in zavajajoči

Proizvajalci pri oglaševanju svojih izdelkov pogosto pretiravajo in dajejo neresnične izjave, še svarijo. »Kozmetični industriji praviloma njihovega pretiravanja ni treba dokazovati, a potrošniške organizacije jim s primerjalnimi testi pogledamo pod prste. Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da je večina navedb in trditev precej napihnjenih, če ne že neresničnih,« je še poudarila Šmid Božičevičeva.

Deli s prijatelji