NA KOŽO

Nevarnost socialnega turizma

Objavljeno 04. december 2016 23.35 | Posodobljeno 04. december 2016 23.50 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Razlika med najnižjo pokojnino in podporo je pri nas minimalna.

Matej Lahovnik.

Nemški parlament je v četrtek sprejel zakon, ki določa, da bodo državljani EU lahko šele po petih letih bivanja v Nemčiji zaprosili za socialno podporo, če ne bodo zaposleni. Tako bodo ustavili zlorabo socialne pomoči, saj so se tujci velikokrat priselili v Nemčijo zaradi socialne podpore. Mnogo tujih priseljencev je pač izračunalo, da bodo s preselitvijo v Nemčijo že s socialno podporo zaslužili toliko več kot doma, da bodo kljub višjim življenjskim stroškom na boljšem. Tako so nastajala prava naselja migrantov, ki so se šli nekakšen socialni turizem, in Nemci so temu morali narediti konec. Podobno so že prej storili Britanci.

Ne gre za odpor proti tujcem, temveč za zdravorazumski ukrep, po katerem mora tisti, ki sploh še ni delal v Nemčiji in je odvisen od državne podpore, najprej v svoji domovini zaprositi za socialno pomoč, ki mu zagotovi preživetje. Podoben ukrep bi morala sprejeti tudi slovenska vlada, saj se zlorabe pri priseljevanju tujcev dogajajo tudi v Sloveniji. Pravica do socialnih transferjev je namreč pri nas vezana na stalno prebivališče, in ne na državljanstvo. Morali bi sistemsko urediti, da lahko tujci zaprosijo za socialno podporo šele po daljšem času bivanja pri nas, do takrat pa morajo zaprositi za podporo v matični državi. Pri zlorabi socialne podpore gre namreč za nekakšen socialni turizem.

V Sloveniji pa je vse skupaj še bolj absurdno. Marsikdo, ki se je v zadnjem obdobju upokojil, je doživel šok, ko je prejel prvo pokojnino, saj se danes v Sloveniji niti s povprečno plačo in polno delovno dobo ne da doseči pokojnine, ki bi presegala prag revščine. Tako pridemo do skrajnega absurda, da nekdo, ki je pri nas štirideset let delal in plačeval vse davke in prispevke, prejme samo malenkost več kot tisti, ki se je pred kratkim preselil v Slovenijo in ni pri nas nikoli plačeval nobenih davkov in prispevkov. Razlika med najnižjo pokojnino in socialno podporo je namreč minimalna. Zato je čas, da se zgledujemo po Nemcih in Britancih in preprečimo socialni turizem. 

Deli s prijatelji