OPOZORILO

Nevarnost še ni mimo, Krka grozi z obsežnimi poplavami

Objavljeno 15. oktober 2015 09.39 | Posodobljeno 15. oktober 2015 09.40 | Piše: Ma. F.

Ob okrepitvi padavin na jugovzhodu države bo reka Krka danes čez dan začela ponovno močneje naraščati.

Prizor s Kostanjevice na Krki.

LJUBLJANA – Ponoči je zaradi padavin naraslo več manjših rek, ki se razlivajo na izpostavljenih mestih ob strugi. Med njimi še vedno naraščajo reke Kolpa, Lahinja, Unica in Sotla v spodnjem toku, ustalili pa sta se Ljubljanica in Dravinja v spodnjem toku.

Reka Krka se je v zgornjem toku ustalila, v spodnjem toku pa še narašča. Njen pretok na vodomerni postaji Podbočje je ob 5. uri znašal 260 m3/s, navaja Agencija RS za okolje (Arso). Ob okrepitvi padavin na jugovzhodu države bo reka Krka danes čez dan začela ponovno močneje naraščati, pri tem pa lahko poplavi v večjem obsegu.

Ob predvideni okrepitvi padavin z močnejšimi nalivi se lahko danes ponovno razlijejo posamezne manjše reke v Vipavski dolini in tudi drugod po državi, zlasti pa v osrednji, jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji. Poplavljanja so mogoča tudi na ravninskih predelih Pomurja in Podravja. Podzemna voda se bo zadrževala tudi na kraških poljih Notranjske in Dolenjske.

Morje lahko poplavi nižje predele obale

Danes dopoldne, med 9. in 12. uro, bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje predele obale.

Poplave povzročajo težave

Padavine so povzročile tudi nekaj nevšečnosti. V jutranjih urah je v Koritnem voda zalila del cestišča, v Kostanjevici na Krki pa je reka Krka poplavila cestišče.

Ob 5.30 je v Bošamarinu, v občini Koper, meteorna voda zalila del dvorišča. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok vode.

Meteorna voda je poplavljala tudi kletne prostore v Ajdovščini.

Okoli 4. ure so gasilci PGD Muta posredovali na Mariborski cesti na Muti, kjer so očistili okoli 50 metrov cestišča, na katero je naneslo zemljino.

Spremljajte, kako se gibljejo padavine:

Kakšne so razmere pri vas: poplavlja ali deževje povzroča kakšne druge težave?

Deli s prijatelji