OPOZORILO

Nevarnost plazov in zdrsov, skorja vas mogoče ne bo držala

Objavljeno 29. december 2011 22.53 | Posodobljeno 29. december 2011 22.53 | Piše: A. L.

Snežna odeja je debela do 90 centimetrov.

Trupla so prepeljali v Villar d‘Arene.

LJUBLJANA – »V višjih legah je sneg ponoči na površini pomrznil, stanje snežne odeje pa je še vedno precej različno. Večinoma je pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo, marsikje pa ne. Zlasti v osojah je sneg mehak. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je trenutno povsod 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici,« opozarjajo iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na mestih z napihanim snegom, kjer je bolj strmo, je mogoče, da obiskovalci gora sprožijo kakšen manjši plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, ter tudi ponekod drugod je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi. 

Do okoli 90 centimetrov snega

Snega je v gorah razmeroma malo. V Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 90 centimetrov, na 1500 metrih pa do okoli 40 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 40 centimetrov snega.

V petek večja nevarnost snežnih plazov

Danes, v četrtek, nas bo prešla hladna fronta. Ohladilo se bo, prehodno bo v gorah tudi snežilo. Zapadlo bo od 5 do največ 10 cm suhega snega. Na skorjasti podlagi se novi sneg ne bo dobro sprijel s starim, severozahodni veter pa bo na izpostavljenih mestih novi sneg spihal v zamete. V petek se bo nekoliko okrepil severni do severozahodni veter, ki bo še prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov zlasti v visokogorju. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom. V soboto in nedeljo bo suho, v nedeljo se bo spet precej segrelo. Sneg se bo le počasi preobražal, nekoliko hitreje od nedelje dalje predvsem na prisojnih pobočjih. V ponedeljek čez dan se bodo od zahoda začele pojavljati padavine.

Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nad morjem. Predvidoma bo zapadlo od 10 do 20 cm snega. Še nekoliko se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Deli s prijatelji