SEZONA

Nevarne meduze že pred slovensko obalo

Objavljeno 19. julij 2013 12.04 | Posodobljeno 19. julij 2013 12.06 | Piše: Mihael Korsika

Strokovnjaki opozarjajo na previdnost, a panika je odveč.

Poučite otroke o nevarnosti meduz. Foto: Boris Šuligoj

KOPER – Na višku poletne turistične sezone, ki si zaradi slabega vremena sicer komaj zasluži naziv poletna, so na različnih kopališčih, manj kot 100 kilometrov od slovenske meje, opazili nevarne meduze. V sosednji Hrvaški so ob puljski obali na Puntiželi, Saccorgiani in Mornaru v plitvi vodi namreč opazili meduze, menda celo kompasne. Te so znane po močnem ožigu, alergiki pa imajo lahko po bližnjem srečanju z njimi zelo velike težave.

Panika odveč, previdnost na mestu

Slovenska strokovnjakinja za meduze Alenka Malej s piranske morske biološke postaje je poudarila, da je kompasna meduza domača prebivalka severnega Jadrana. »Je ena stalnih prebivalk severnega Jadrana. Včasih jih je nekaj več, včasih nekaj manj, odvisno od razmer,« je Malejeva povedala za Slovenske novice.

Ožig je po njenih besedah praviloma bolj boleč, več ljudi ima reakcijo, bolečina in reakcija sta odvisni od občutljivosti posameznika. »Podobno kot osa ali čebela. Najboljši nasvet je, da se jim ljudje izogibajo. Tudi na ježka pač ne stopiš, ko greš v morje. Treba je biti previden in se izogniti stiku z meduzo. Ob tem je treba biti pozoren na klobuk, saj so lovke tanke in jih lahko raztegne do enega metra, zato jih je nemogoče opaziti,« svetuje Malejeva. Prepričana je, da je panika odveč, saj kompasne meduze po njenih zagotovilih niso smrtno nevarne.

Če pridemo v stik z meduzo, je treba mesto ožiga čim prej sprati s čim več morske vode. To je potrebno, da se sperejo nesprožene strelice, v katerih je toksin. Te prebivalke morja imajo namreč na lovkah posejane posebne celice, v katerih je nekakšna vrečka, podobna puščici. Ko se dotaknemo živali, celico raznese, medtem ko se nam puščica zarije v kožo in izpusti strup. »Sprati je treba obvezno z morsko vodo, ker lahko sladka povzroči, da se sprožijo,« pojasnjuje Malejeva. Ko dobro izperete, je priporočljivo na mesto ožiga nanesti hladne obkladke. Strokovnjakinja opozarja, da mora biti pred tem koža resnično čista, brez ostankov meduze.


Imate fotografijo meduze?

Na piranski biološki postaji v okviru mednarodnega projekta zbirajo informacije o pojavljanju meduz. »Informacije so zelo dobrodošle, obvezna pa je fotografija,« pravi Alenka Malej. Če ste na dopustu v Sloveniji videli meduzo in jo fotografirali, lahko podatke o lokaciji in datumu ter fotografijo pošljete na elektronski naslov biološke postaje Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mediji na sosednjem Hrvaškem so ob novici o prisotnosti kompasne meduze zagnali paniko in občutljivim ljudem celo svetovali, naj imajo pri sebi kar injekcije proti strupu te meduze. Alergijske reakcije so različne, zato Malejeva ljudem ne priporoča samozdravljenja. »Ob hudi reakciji ne odlašajte z odhodom do zdravnika,« pravi. V smrtni nevarnosti bi lahko bili, če bi lovke prišle v stik s sluznico. »Če bi se poškodovalo oko ali če bi kdo zaužil meduzo,« pravi Malejeva.

Ob tem ponovno poudarja, da je panika odveč. »Za Jadransko morje zadnjih deset let ni znano, da bi kdo od tega umrl,« je še povedala strokovnjakinja, ki sploh še ni slišala, da bi kdo pri nas umrl zaradi meduze.

Potapljač 
pogoltnil meduzo?

Hrvaški Glas Istre nasprotno navaja besede strokovnjaka Danila Degobbisa iz rovinjskega centra za raziskovanje morja, Inštituta Rudžer Bošković, ki se spomni primera, da je pred nekaj leti umrl potapljač, ki je pogoltnil meduzo.

Pri tej zgodbi sicer diši, ne po urbanem, temveč bolj po morskem mitu ali legendi. Vsak od nas je v svojem otroštvu prav gotovo slišal zgodbo o tem, da je umrl neki plavalec, ki je med plavanjem v usta dobil meduzo. Ob tem Malejeva opozarja, da je treba ločiti smrt, ki je posledica neposrednega ožiga, ter dogodke, ki temu sledijo. »Lahko se zgodi, da koga opeče meduza, se ustraši in zažene paniko, začne kriliti z rokami in se pri tem utopi. Za to ni kriv ožig,« pravi strokovnjakinja.

Ker pa niti Pulj niti Rovinj nista daleč od slovenskega morja in Slovenci vsako leto zavzamejo jadransko obalo vse do Črne gore, previdnost seveda ni odveč. Ker lahko tok kompasne meduze prinese tudi v plitvino, kjer so otroci, jim ne pozabite pojasniti, kako naj se odzovejo, ko zagledajo lebdeči sluz.

Deli s prijatelji