PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Neusmiljene kritike: Vsak lokalni posebnež lahko pride v drugi krog

Objavljeno 23. oktober 2017 12.02 | Posodobljeno 23. oktober 2017 12.41 | Piše: Ma. M.

Kandidatko vladne stranke SMC Majo Makovec Brenčič je prehitel Andrej Šiško, ki ga mnogi sploh niso vabili na televizijska soočenja.

Pahor in Šarec se bosta borila za glasove SDS in NSi.

LJUBLJANA – Po prvem krogu predsedniških volitev je največje vprašanje, kdo bo v drugem krogu dobil glasove desnice, tistih volivcev, ki so v prvem krogu podprli Romano Tomc (prejela je 13,47 % glasov) in Ljudmilo Novak (7,15 %). 

Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše med Pahorjem in Šarcem ni razlike, morebitne podpore kateremu od njiju v drugem krogu pa Janša še ni želel napovedovati. »Glede drugega kroga smo v SDS zagati. Ne moremo reči: 'Ne pojdite na volitve, ker ni izbire.' A smo blizu tega. Med obema kandidatoma ne vidim razlike. Bo pa volilna udeležba pod 40 odstotki in lahko se zgodi, da bomo dobili predsednika, ki bo izvoljen z manj kot 20 odstotki glasov,« je dejal Janša. Ljudmila Novak iz NSi še ni želela odgovoriti, na vprašanje, koga bosta ona in njena stranka podprli v drugem krogu. »Je še prezgodaj.«

Manj kot polovica Slovencev na volišča

Slovenci in Slovenke bomo 12. novembra še enkrat glasovali, da bi izbrali novega predsednika države. V prvem krogu je na volišča odšlo 746.601 volivcev, kar je 43,57 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK).

V drugem krogu, ki bo 12. novembra, se bosta za petletni predsedniški mandat potegovala Borut Pahor in Marjan Šarec, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov image(delni, neuradni izidi: 47,07 in 24,97 %).

SMC-jeva kandidatka šele sedma, Cerar se še ni opredelil do Pahorja ali Šarca

Komu bo podporo namenila vladajoča stranka SMC ostaja skrivnost. Predsednik vlade Miro Cerar je po skromnem izidu njene kandidatke Maje Makovec Brenčič (1,72 %) dejal, da bo izid drugega kroga zelo negotov, zato je zelo pomembno, kako se bo do tega opredelil SMC. Izognil pa se je odgovoru na vprašanje, kateri od kandidatov ima več vsebine.

Brenčičeva je s peščico glasov pristala na sedmem mestu, pred njo pa je bil celo kandidat, ki ga kot 'outsiderja' sploh niso vabili na številna televizijska soočenja, Andrej Šiško

Volitve in volilni izidi so spodbudili precej komentiranja na spletu, nekaj smo jih izbrali s twitterja. 

Deli s prijatelji