OCENE

Neurje v občini Šentjur odneslo pol milijona evrov

Objavljeno 07. maj 2012 16.14 | Posodobljeno 07. maj 2012 16.15 | Piše: Mo. S., STA

V petek je območje občine Šentjur zajelo močno deževje, ponekod tudi s točo.

Fotografija je simbolična.

ŠENTJUR – Neurje, ki je v petek prizadelo Šentjur, je po prvih skupnih ocenah gasilcev, štaba civilne zaščite in občine povzročilo za približno 510.000 evrov škode, a se bo po pričakovanjih ta številka v naslednjih dneh še spreminjala.

Okoli 200.000 evrov sta stali sanacija plazov in cest, na objektih je nastalo za okoli 80.000 evrov škode, na posevkih, povrtninah in sadju za 40.000, čiščenje in spiranje cestne kanalizacije sta stala 50.000, po 30.000 evrov pa še odvoz in čiščenje nanosov z ulic, cest in dvorišč, intervencija in sanacija gasilcev ter čiščenje 100 objektov.

Čakajo državo

Pristojne službe sicer še vedno spremljajo stanje na terenu in se odzivajo na prijave škode z ogledi. Glede nadaljnjih ukrepov čakajo, ali bo država izdala sklep o začetku ocenjevanja škode.

Toča, poplave in plazovi

V petek je območje občine Šentjur zajelo močno deževje, ponekod tudi s točo. Padavine so bile tako intenzivne in silovite, da je voda zalivala ceste in objekte, zlasti na območju centra Šentjurja in na območju krajevne skupnosti Šentjur–Rifnik.

Meteorne vode in mulj so zalili okoli 100 objektov na območju Šentjurja, voda je zalila tudi garaže in bloke v mestu, spodnje prostore objekta Knjižnice Šentjur, poškodovana je streha na Ipavčevi 17. Nekaj časa je bil zalit tudi podvoz Hruševec, na številnih cestah je bilo treba znova vzpostaviti prevoznost. Na območju občine so se sprožili tudi trije plazovi – dva sta zaprla lokalno dovozno cesto pod Rifnikom, en plaz pa je zajezil potok Voglajno.

Škoda po poplavah 2010 še ni odpravljena

Na občini so ob tem spomnili, da še vedno odpravljajo posledice neurja s poplavami, ki je občino prizadelo leta 2010. Takrat je nastalo za 900.000 evrov škode; največ je je nastalo zaradi številnih plazov, katerih sanacija še vedno poteka.

Deli s prijatelji