ONESNAŽENJE

Neurje odplaknilo sanacijo po katastrofi Kemisa

Objavljeno 07. avgust 2017 11.37 | Posodobljeno 07. avgust 2017 11.37 | Piše: STA, K. K.

Tojnico je močno onesnažilo gašenje požara, ki je 15. maja letos izbruhnil v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki.

VRHNIKA Močna neurja, ki so se v nedeljo zvečer znesla predvsem nad območjem od Ilirske Bistrice preko Logatca do Idrije, so prestavila tudi predvideni začetek sanacijskih del na vrhniškem potoku Tojnica. Tega je močno onesnažilo gašenje požara, ki je 15. maja letos izbruhnil v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki.

Hitra voda

Dela bi se morala po načrtu Kemisa, ki je odgovoren za sanacijo potoka, začeti danes dopoldne, ko naj bi najprej preusmerili vodo iz potoka mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke. Ribiči vrhniške ribiške družine pa bi po načrtu danes morali opraviti odlov rib v potoku, a jim je neurje, ki je v nedeljo z zahoda doseglo Slovenijo, prekrižalo načrte. Kot so sicer ob najavi začetka sanacije poudarili v podjetju, lahko izvedbo del prepreči le izredno slabo vreme.

Predsednik Ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec je pojasnil, da se je gladina Tojnice čez noč dvignila za približno pol metra, tok potoka je hitrejši, voda je kalna. V takšnih razmerah njihovi ribiči ne bi mogli opraviti izlova rib. Vrhniški ribiči bodo resda sodelovali v tej fazi sanacije, a Mikec je izpostavil, da se s projektom, ki ga je pripravil Kemis in ga je odobrila Agencija RS za okolje (Arso), ne strinjajo, zato so tudi vložili pritožbo na delno odločbo. Kot je pojasnil predsednik vrhniške ribiške družine, je nesprejemljivo to, da se bo sanacija opravila zgolj na dolžini 100 metrov toka Tojnice od Kemisa dolvodno in ne na celotni dolžini potoka.

Zemlje ne bodo odstranjevali

Poleg tega ribiče moti, da med sanacijo ne bodo odstranjevali tudi zemljine iz dna potoka. Po njihovem prepričanju bi morali v sanacijo vključiti tudi reko Ljubljanico, v katero se zliva Tojnica. »Morali bi vsaj opraviti vzorčenje tkiva rib v Ljubljanici. Potreben bi bil dolgoročen monitoring, da bi videli, ali se bodo te ribe sploh še drstile, glede na to, da so bili v vodi odkriti tudi hormonski motilci. Da ne bomo čez 15 let presenečeni, ker v Ljubljanici ne bo več rib,« je kritičen Mikec. Kot je opozoril, je glede sanacije po požaru v Kemisu še veliko nedorečenega. »Če se sanacija ne bo izvedla v korist ljudi, ribiči ne bomo tiho,« pravi predsednik vrhniške ribiške družine.

Tri faze

Kemisov sanacijski program zajema tri faze, delna odločba Arsa pa obravnava le prvo, ki bi se morala začeti danes in v kateri naj bi vode Tojnice preusmerili mimo območja sanacije, namestili cevovode in črpalke ter zajezili zgornje in spodnje točke 100-metrskega odseka Tojnice, za katerega je predvideno odstranjevanje sedimenta. Še pred začetkom del naj bi ribiči Ribiške družine Vrhnika iz potoka izlovili ribe. Potem naj bi začeli sesanje sedimenta Tojnice in začasno skladiščenje sedimenta. Zadnji delovni dan izvedbe nameravajo Tojnico izpustiti nazaj v strugo. Kasnejši faze bodo obravnavali po tistem, ko bo prva zaključena, je že pred časom pojasnil Nanut. Z dopolnilno odločbo bo Arso določil sanacijo okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja letos. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ogenj ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.

Deli s prijatelji