SOJENJE

Neuradno: Patria na ustavnem sodišču padla

Objavljeno 20. april 2015 16.41 | Posodobljeno 20. april 2015 17.24 | Piše: P. Pa., K. K.

Zadevo naj bi vrnili v ponovno sojenje na okrajno sodišče.

LJUBLJANA – Ustavni sodniki naj bi po neuradnih podatkih portala Reporter.si razveljavili obsodilne sodbe v zadevi Patria zoper Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča. Zadevo naj bi vrnili v ponovno sojenje na okrajno sodišče, formalno pa so Janša, Črnkovič in Krkovič po razveljavitvi nedolžni. Tako naj bi bila Črnkovič in Krkovič iz zapora izpuščena šele po objavi sodbe, predvidoma v četrtek.

Po naših informacijah naj bi odločitev, ki naj bi postala uradna v četrtek, ustavni sodniki sprejeli soglasno. Ustavni sodniki naj bi, tako naši viri, v odločitev

Dva scenarija zastaranja

Odpira se vprašanje zastaralnega roka. Reporter poroča o dveh scenarijih. Po zdaj veljavnem kazenskem zakoniku bi bil zastaralni rok dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe, torej bi zadeva, če prej ne bi prišlo do nove razsodbe, zastarala aprila 2017. Po drugi različici bi morali glede zastaranja uporabiti določbe kazenskega zakonika, ki so veljale v času domnevne storitve kaznivega dejanja, pomeni iz leta 2005. Po teh pa nastopi zastaranje po desetih letih, torej že avgusta letos.

zapisali tudi nekaj priporočil za ponovno sojenje, ki naj bi z vidika pravičnega sojenja sledila temu, zaradi česar so ustavni sodniki razveljavili sodbo.

Naši viri trdijo še, da je zdaj zadeva v rokah tožilstva, ki se mora odločiti, ali bo ponovni pregon sploh začelo.

Reporter poroča, da naj bi odločitvi o razveljavitvi sodb nasprotovala ustavna sodnika Mitja Deisinger in Ernest Petrič, ki pišeta ločeni mnenji. Prepričana naj bi bila, da bi morali ustavni sodniki o primeru odločiti vsebinsko in izdati oprostilno sodbo.

Zapor in denarna kazen

Janšo, Krkoviča in Črnkoviča je sodišče junija 2013 obsodilo zaradi sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Janšo je ljubljansko okrajno sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Plačati so morali tudi denarno kazen. Sodbo je lansko pomlad potrdilo še višje sodišče, njihove pritožbe pa so bile neuspešne tudi na vrhovnem sodišču.

Deli s prijatelji