KAZENSKE OVADBE

Neuradno: ovadbe zaradi 31-milijonskega kredita v NKBM

Objavljeno 26. junij 2015 12.27 | Posodobljeno 26. junij 2015 13.07 | Piše: T. L.

Po naših neuradnih informacijah gre za bančnike mariborske banke NKBM. Nesposobnemu komitentu so odobrili 31 milijonov evrov kredita.

Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Kazensko ovadbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so si prislužili trije bančniki. Ovadbe so podane na specializirano državno tožilstvo (SDT), po naših neuradnih informacijah pa gre za bančnike mariborske banke NKBM.

NPU je dva bančnika ovadil zaradi storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, enega pa zaradi napeljevanja k storitvi kaznivih dejanj. Preiskovalci so ugotovili, da so bančniki kreditno nesposobnemu komitentu – gospodarski družbi iz Maribora – v letu 2009 in 2010 uredili dva kredita, prvega v okvirni višini 5,6 milijona evrov in drugega v znesku 26 milijonov evrov, čeprav so vedeli, da je kreditojemalec kreditno nesposoben in da kreditno zavarovanje ni ustrezno.

Bančniki so pripravili in uredili vso potrebno gradivo, v katerem so navajali neresnične in nepopolne podatkov o smotrnosti predlaganih naložb in o poslovanju kreditojemalca ter tako zavedli pristojni organ banke, da je oba kredita odobril.

Preiskovalci so ugotovili, da kreditojemalec kreditov ni vrnil. S kaznivima dejanjema so si kreditojemalec in z njim povezane pravne osebe pridobili protipravno premoženjsko korist v 31,6 milijona evrov. Preiskovalci so v isti zadevi kazensko ovadili še dva podjetnika zaradi pomoči pri storitvi obeh kaznivih dejanjih. Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do osmih let.


Ovadeni Albin Turk, Borut Rataj in Zoran Bizjak

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja spletni Večer, gre za primer Montavar, ovadeni pa naj bi bili Albin Turk, Borut Rataj in Zoran Bizjak.

Večer je sicer nedavno razkril, da je lastnik družbe Montavar Metalna Nova, nekoč eden paradnih konjev mariborske težke industrije, Goran Mladenović je tik pred potopom podjetja pri državnih bankah NLB in NKBM dobil za 45,7 milijona evrov posojil, po mnenju kriminalistov pa se je desetina tega zneska nezakonito prelila drugam.

Ključno vlogo pri spornih poslih naj bi imelo podjetje Metalvar, ki ga je na papirju obvladoval nekdanji rezervni vratar Nogometnega kluba Maribor Darko Dubravica, dejansko pa naj bi za njim stal Mladenović. Ta je v letu 2011 Montavar poslal v postopek likvidacije, pomemben del njegovega premoženja pa je prenesel na posebej za to ustanovljeni Metalvar.

Kriminalisti so po pisanju časnika sumili, da sta Mladenoviću in Dubravici pri tem pomagala likvidacijska upravitelja Montavarja Tomaž Rojs in Jovica Dragić, ki sta sklepala pogodbe z Metalvarjem. Zanimivo pa je, da med osumljenci ni preostalih dveh soustanoviteljev Metalvarja, Branka Halužana in Zorana Đorđevića.

Metalvar je štiri mesece po ustanovitvi od Montavarja najel njegove proizvodne hale, skladišča, stroje, računalnike in drugo opremo, skratka celotno proizvodnjo, za to pa ni plačal ničesar.

Dubravica in družabniki so februarja lani lastništvo družbe prenesli na nizozemsko podjetje Metalcon Holding, ki ga je zastopal prav Mladenović. A le za kratek čas; že čez nekaj mesecev je za zastopnika imenoval svojega prijatelja Dubravico, ki je tako na papirju spet prevzel lastništvo nad Metalvarjem.

A pri izčrpavanju Montavarja ni sodelovala zgolj Dubravičeva družba. Tako so preiskovalci NPU ugotovili, da je bilo več strojev iz mariborske tovarne prenesenih na hoško firmo Mitro in na srbsko podružnico s sedežem v Beogradu, še piše časnik.

STA

 

Deli s prijatelji