ZAKON O ZAKONSKI ZVEZI

Neuradno: odločitev o referendumu tesna, 5 : 4, a ne danes

Objavljeno 24. september 2015 10.30 | Posodobljeno 24. september 2015 12.33 | Piše: K. K.

Jeziček na tehtnici naj bi bila po nekaterih informacijah blizu gejevski skupnosti Dunja Jadek Pensa.

LJUBLJANA – Ustavni sodniki danes odločajo, ali bomo o istospolnih porokah in drugih spremembah, ki jih prinaša vladna sprememba zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, odločali na referendumu. Informacije o izidu zasedanja so zelo različne, čeprav vsi napovedujejo, da bo tesen. Ta naj bi bil pet proti štiri, take informacije prihajajo tako iz tabora pobudnikov referenduma kot gejevske skupnosti. Razlika je v ključnem – izidu. Iz gejevskih krogov je namreč slišati, da bodo ustavni sodniki s petimi glasovi proti štirim referendum prepovedali. Iz kroga pobudnikov pa, da ga bodo s tem razmerjem glasov dopustili. 

Iz krogov blizu ustavnemu sodišču prihaja informacija, da odločitve danes še ne bo, ampak jo lahko pričakujemo prihodnji teden. Medtem pa je neuradno slišati tudi, da naj bi bila jeziček na tehtnici sodnica Dunja Jadek Pensa.

Na ustavno sodišče so se zoper sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma pritožili Metka Zevnik in drugi. V civilnodružbeni koaliciji Za družino gre! so namreč zbirali podpise, Zevnikova pa je takrat povedala: »Nastala je vseslovenska koalicija. Pred 18 dnevi, ko smo se ustanovili, nas je bilo dvesto, na shodu Dan ljubezni 8500, teden pozneje nas je že več kot 80.500. Ljudje so nam sporočili, da podpirajo, da imajo otroci mater in očeta, ne pa starša 1 in 2,« je povedala ena od vodij koalicije Metka Zevnik. Kot argumente za referendumsko pobudo so med drugim navedli nasprotovanje posvojitvam otrok v istospolnih skupnostih in temu, da bi »v šoli v skladu s tem zakonom začeli otroke pripravljati na homoseksualno družino«. Zevnikova meni, da dva moška ali dve ženski lahko dobro in z ljubeznijo vzgajata otroka, »ne moreta pa dva moška nadomestiti matere in dve ženski očeta, kar je pri vzgoji otrok temeljno za njihovo identiteto«.

Parlamentarna večina je medtem 26. marca razpis referenduma zavrnila in ustavila zbiranje podpisov, saj se po njihovem mnenju referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten. Državni zbor je tako ustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Deli s prijatelji