NEURADNO

Neuradno: Nataši Pirc Musar uspelo izriniti Marka Fillija

Objavljeno 06. maj 2016 12.27 | Posodobljeno 06. maj 2016 12.48 | Piše: STA, Pe. J.

Se obeta menjava na vrhu javne radiotelevizije?

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Ljubljansko višje sodišče je neuradno ugodilo pritožbi Nataše Pirc Musar glede zahtevka za sklenitev pogodbe o zaposlitvi na položaju generalne direktorice RTVS in razveljavitev sklepa o imenovanju Marka Fillija na to mesto, poroča Požareport. Pirc Musarjeva je pojasnila, da odločbe še ni prejela in je ne more komentirati.

Po navedbah Požareporta se generalni direktor RTVS Marko Filli zaradi odločitve sodišča lahko pritoži na vrhovno sodišče, toda vmes ne sme opravljati direktorske funkcije. Na RTVS o zadevi še niso obveščeni, zato je niso mogli komentirati.

Odstopil naj bi tudi predsednik nadzornega odbora Domen Trobec.

Minili sta dve leti

Nekdanja informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTVS, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno. Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel opravljati te funkcije, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa tako članstvo izrecno prepoveduje.

Na sodišče po pravico

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila sedanji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar. Pri tem nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču.

Deli s prijatelji