USTAVNO SODIŠČE

Neuradno: davek na nepremičnine padel

Objavljeno 27. marec 2014 19.40 | Posodobljeno 27. marec 2014 20.39 | Piše: Mo. S.

Vlada bo v primeru neustavnosti in zadržanja zakona za eno leto izgubila 200 milijonov evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po neuradnih podatkih naj bi davek na nepremičnine na ustavnem sodišču doživel neuspeh. Po poročanju Pop TV in oddaje Svet na Kanalu A je ustavno sodišče odločilo, da izvajanje celotnega zakona zaustavi, kar pomeni, da se vsaj še eno leto ne bo izvajal. Ustavno sodišče bo svojo odločitev uradno sicer sporočilo v petek ob 11.30.

Sodišče naj bi odločitev utemeljevalo s tem, da predlagane davčne osnove ni v zakonu, ampak je zgolj v Gursovi metodologiji, natančnejših informacij pa v tem trenutku še ni. Če vse to velja, bo vlada ob 200 milijonov evrov, ki jih je v primeru uveljavitve zakona pričakovala. Kje bo ta denar dobila, še ni jasno.


Bratuškova: Poiskati bo treba druge rešitve

Kako se bo v primeru zadržanja zakona odzvala predsednica vlade Alenka Bratušek? »Še vedno sem prepričana, da je to v tej situaciji bila najpravičnejša rešitev. Vse preostale bi bile manj pravične,« je povedala v oddaji Epilog in dodala, da bodo v primeru zadržanja zakona pač poiskali druge rešitve.

Obrtniki nezadovoljni

Sicer pa je vlada danes, še preden je v javnost pricurljala zgoraj omenjena neuradna vest, predlagala znižanje davčne stopnje za nepremičnine in zemljišča za poslovno in industrijsko rabo z 0,75 odstotka na 0,59, predlog pa je doživel odobritev. »Predlog koalicijskih strank za 0,59-odstotno davčno stopnjo na poslovne nepremičnine za OZS ni sprejemljiva,« pa je Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) poudarila v sporočilu za javnost. Vztraja namreč pri 0,30-odstotni obdavčitvi.

Medtem ko so obrtniki s predlogom nezadovoljni, v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlagano znižanje davčne stopnje za gospodarstvo pozdravljajo. Kot je za Delo povedala Alenka Avberšek, je to celo za kanček pod ravnjo 0,60 odstotka, ki so jo sprva predlagali v GZS.

Poslanci sprejeli nižjo obdavčitev, a morda zaman

Kot sicer poroča MMC, je državni zbor (DZ) novelo zakona potrdil. Če zakon v potrjeni različici (znižanje obdavčitve industrijskih in poslovnih nepremičnin, izenačitev davka na rezidenčne in nerezidenčne stanovanjske nepremične ter podaljšani rok za ureditev evidenc in izdajo odločb o odmeri davka) slučajno podpre tudi ustavno sodišče, pa država vseeno izgubi 70 milijonov evrov. 

A vse to bo, če je ustavno sodišče izvajanje zakona res zadržalo, postalo brezpredmetno ...

Deli s prijatelji