JAVNO PISMO

Nesramni poslanci se dogovorijo, potem pa ne pridejo

Objavljeno 17. maj 2012 18.04 | Posodobljeno 17. maj 2012 18.04 | Piše: A. L.

Kar 35 poslancev je še vedno brez poslanske pisarne ali pa še nimajo določenih uradnih ur.

Predsednik državnega zbora in prvi mož državljanske liste Gregor Virant.

LJUBLJANA – Šest mesecev po izvolitvi v državni zbor kar 35 poslancev še vedno nima poslanskih pisarn ali uradnih ur (29 poslank in poslancev še vedno nima poslanske pisarne, šest jih pisarno ima a nimajo določenih uradnih ur, 17 poslank in poslancev pa bo imelo uradne ure za volivce le enkrat mesečno), v pismu predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu piše vodja projekta Starejši za skladni razvoj dolgožive družbe in predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak. Ugotavlja, da so razmere po poslanskih skupinah različne: poslanci »starih« strank imajo pogosteje bolj urejene poslanske pisarne in uradne ure (med sedemdeset in osemdesetimi odstotki) kot poslanci poslanskih skupin Pozitivne Slovenije in Državljanske liste. Skoraj dve tretjini (64 odstotkov) teh poslancev še nima svoje poslanske pisarne in ne uradnih ur.

Dogovorov ne spoštujejo

Ob tem pa Kožuh Novakova opozarja, da do številnih poslancev »predstavniki partnerskih organizacij ne morejo, čeprav imajo ti pisarne in uradne ure. Ni se mogoče dogovoriti za termine sestankov, poslanci ne pridejo na dogovorjen sestanek, niti se ne opravičijo.« Vse pa le ni tako črno. Njihovi predstavniki so imeli tudi mnogo pozitivnih stikov s poslanci (do zdaj so obiskali sedeminštirideset poslancev), kar priča o tem, da je mogoče uresničiti idejo o sodelovanju poslancev z volivci.

Od 28 poslancev jih 18 nima poslanske pisarne

V poslanski skupini Pozitivne Slovenije 18 poslank in poslancev še nima urejene poslanske pisarne, v Slovenski demokratski stranki in v Državljanski listi še nima poslanske pisarne po pet poslank in poslancev, poslanske pisarne pa nima niti dolgoletni predstavnik italijanske manjšine.

»Zdi se nam nedopustno, da se poslanke in poslanci tako malo zmenijo za pričakovanja volivk in volivcev, pri tem pa dobijo mesečna denarna nadomestila za delo na terenu. Pogosto se izgovarjajo na delo v parlamentu, zato vas prosimo, da določite en dan v tednu, ko bodo vse poslanke in poslanci državnega zbora na voljo volivkam in volivcem v volilni enoti, kjer so bili izvoljeni,« še dodajajo.

Javno pismo objavljamo v celoti v spodnji priponki.

 

Deli s prijatelji