NESTRINJANJE

Nesoglasjem znotraj DL ni videti konca

Objavljeno 26. februar 2013 22.44 | Posodobljeno 26. februar 2013 22.44 | Piše: P. J., STA

Poslanec Bojan Starman ne deli enakega mnenja z ostalimi poslanci DL.

LJUBLJANA – Poslanci DL so se danes dogovorili, da bodo podprli konstruktivno nezaupnico vladi in predlagano imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko, za predsednika državnega zbora pa bodo podprli Janka Vebra, je pojasnil vodja poslancev DL Rihard Braniselj. Potrdil je, da gre za enotno stališče na sestanku prisotnih poslancev. Poslanca Bojana Starmana namreč ni bilo.

Kako se bo odločil Starman?

Kot je po sestanku poslanske skupine medijem dejal Braniselj, bo Starman svoje stališče do obravnavanih tem podal pozneje. Starman je povedal, da se bo glede podpore konstruktivni nezaupnici in imenovanja novega predsednika državnega zbora odločil »tik pred glasovanjem« v sredo.

Braniselj je ponovil, da se bodo pogovori s potencialnimi koalicijskimi partnericami nadaljevali v prihodnjih dneh, in dodal, da o ministrskih resorjih oziroma konkretnih imenih še niso govorili. Po njegovem mnenju se bo sicer treba o tem dogovoriti zelo hitro, a je trenutno za to še »malo prezgodaj«.

Slaba banka in holding sta za DL dejstvo

Potencialne partnerice bodoče koalicije imajo sicer različna stališča o nekaterih ključnih vsebinskih vprašanjih, denimo o slabi banki in holdingu, kjer se lomijo predvsem mnenja DL in SD. Kot je pojasnil Braniselj, sta slaba banka in holding »ta trenutek dejstvo«. »Mi moramo nadaljevati utirjeno pot,« je povedal in dodal, da bodo pogajanja začela »od tod naprej«. Spomnil je na lani parafirano koalicijsko pogodbo med PS, SD, DL in Desusom, ki je bila že »skoraj usklajena«.

Mnenje, da DL podpre konstruktivno nezaupnico in gre v pogajanja za novo vlado, je sicer pretehtalo že na seji sveta stranke pretekli teden. Kot so danes v DL pojasnili za STA, so bili takrat od 22 članov sveta proti nezaupnici štirje, proti pogovorom o pogajanjih za novo vlado pa dva člana sveta. Pretekli teden je sicer iz stranke izstopilo osem članov.

Poslance tako na izredni seji v sredo najprej čaka odločanje o predlogu poslancev SD, da za predsednika državnega zbora izvolijo vodjo poslancev SD Janka Vebra, nato pa še glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše. Poleg tega se ta teden obeta še ena izredna seja, in sicer v zvezi z delovnopravno zakonodajo. Braniselj je glede tega dejal, da si v DL želijo, da se socialni partnerji poenotijo in podpišejo sporazum. »Če pride do tega, da sporazum ne bo usklajen s socialnimi partnerji, pa je veliko vprašanje, ali bo poslanska skupina DL tak zakon podprla,« je poudaril.

Deli s prijatelji