KREDIT

(Ne)sodelovanje: NLB molči glede Simone Dimic

Objavljeno 19. december 2013 22.29 | Posodobljeno 19. december 2013 22.30 | Piše: T. L.

Dimičeva in njen oče menda redno odplačujeta zelo ugoden, lahko rečemo tudi prijateljski kredit, ki jima ga je odobrila državna banka.

V manj kot letu dni po odstopu je Simono Dimic doletela odločba, da mora zunanji bazen porušiti

LJUBLJANA – Medtem ko Janko Medja v nastopih pred kamerami zatrjuje, da se razmere v največji državni banki NLB po novem milijardnem darilu davkoplačevalskega denarja spreminjajo in da se spremembe na ravni menedžmenta dogajajo že zadnje leto, pa vsi podatki tega ne potrjujejo.

Brez dlake na jeziku so o vodstvu NLB, ki s preiskovalci NPU in tožilci specializiranega državnega tožilstva (SDT) noče sodelovati,imagepred manj kot mesecem dni spregovorili vodilni tožilci in preiskovalci po tem, ko je na to javno opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). In ne le to: vrhovni preiskovalni organi v državi so NLB izpostavili kot primer slabe prakse ... Komu torej verjeti?

Kakor koli že, v NLB se z izjemo nekaj preiskav ni še zgodilo nič pretresljivega. O primeru tako imenovanega sodelovanja NLB s tožilstvom pa priča primer Simone Dimic, o čemer pišejo Finance. NLB se namreč v primeru spornega posojila Simoni Dimic (spomnimo, Dimičeva je zaradi tega morala zapustiti Pahorjev kabinet) ne želi opredeliti, ali so bili oškodovani ali ne, so za Finance povedali neuradni, a zanesljivi viri. V banki to seveda zanikajo. Sodna preiskava v primeru Dimic je sicer končana, specializirano državno tožilstvo pa za zdaj še ni vložilo obtožnice.

Radodarna Nova Ljubljanska banka

Spomnimo, da je leta 2009 NLB tedanji šefinji kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic odobril glede na njeno plačo nesorazmerno visok kredit po ugodni obrestni meri. Radodarni so bili v NLB tudi do njenega očeta, ki so mu kljub visoki starosti (čez 70 let) odobrili 350.000 evrov. V času posojila je na čelu NLB sedel Draško Veselinovič, ki je tudi eden izmed petih, osumljenih zlorabe položaja. 

Okrožno sodišče v Ljubljani je novembra izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave zoper pet oseb, ki so osumljene zlorabe položaja pri odobritvi posojila Simoni Dimic image za obnovo njene hiše v Murglah. Gre za Igorja Žvoklja, Tomaža Kupnika, Draška Veselinoviča, Mirana Vičiča in Mateja Narata.

Menda Dimičeva in njen oče ugoden kredit redno plačujeta

Po informacijah Financ naj bi Dimičeva in njen oče posojilo redno odplačevala. In kaj pravijo v NLB? Na poziv sodišča, da se opredelijo o morebitnem oškodovanju, so odgovorili, da postopek spremljajo in da imajo čas do konca glavne obravnave priglasiti premoženjsko pravni zahtevek. Kot še dodajajo na Financah, bodo več podrobnosti menda sporočili v prihodnjih dneh. 

Deli s prijatelji