GURS

Nepremičninsko cenovno dno ste zamudili. Tu bodo cene nepremičnin rasle najhitreje

Objavljeno 21. april 2017 14.34 | Posodobljeno 21. april 2017 14.39 | Piše: A. L.

Slovenski nepremičninski trg se trenutno nahaja na prehodu iz faze oživljanja v fazo rasti, so sporočili iz geodetske uprave.

LJUBLJANA – »Potem ko so cene stanovanjskih nepremičnin v letu 2015 dosegle dno, so se lani zvišale toliko, da lahko govorimo o obratu cen na slovenskem stanovanjskem trgu.« Tako v letnem poročilu za lansko leto piše Geodetska uprava RS (Gurs)image. Skupna vrednost sklenjenih poslov z nepremičninami je lani znašala okoli 2,1 milijarde evrov in je mejo dveh milijard evrov prebila prvič po rekordnem letu 2007, ko je znašala okoli 2,3 milijarde evrov.

»Rast števila prodanih stanovanjskih nepremičnin se je lani nadaljevala tretje leto zapored. V primerjavi z letom 2015, ko se je število prodanih stanovanjskih nepremičnin povečalo izključno na račun prodaje stanovanj v večstanovanjskih stavbah, se je lani opazno povečalo tudi število prodaj hiš, celo več kakor stanovanj. V primerjavi z letom 2015 se je število evidentiranih prodaj stanovanj in hiš skupno povečalo za 13 odstotkov,« navajajo v poročilu.

image
Vir: Gurs

»Lani je povprečna cena rabljenega stanovanja v vseh mestnih predelih Ljubljane presegla mejo 2.000 €/m2 . Razlike v višini cen med mestnimi predeli so se v primerjavi z letom prej zmanjšale. Po višini cen je kakor po navadi prednjačil predel Center, kjer je bila povprečna cena za 11 odstotkov višja od ljubljanskega povprečja. Sledili so predeli Vič (2 odstotka nad povprečjem), Bežigrad (2 odstotka pod povprečjem), Šiška (4 odstotke pod povprečjem) ter Moste (6 odstotkov pod povprečjem). Starost in velikost prodanih stanovanj po mestnih predelih sta ustrezali starostni in velikostni sestavi ljubljanskega fonda stanovanj. Število prodaj se je v primerjavi z letom prej najbolj povečalo za Bežigradom, najmanj pa na Viču. Cene stanovanj so se prav tako najbolj zvišale za Bežigradom in najmanj na Viču, ki mu je tesno sledil Center,« pišejo.

V Ljubljani prodali stanovanje za 650 tisočakov

»Lani smo v Ljubljani evidentirali devet prodaj stanovanj po ceni 500.000 evrov ali več. Najvišjo ceno (650.000 evrov z DDV) sta dosegli prvič vseljivi stanovanji v Situli in vila-bloku v Rožni dolini. Osemnajst stanovanj je preseglo ceno 4.000 €/m2,« ugotavljajo v poročilu.

Sicer pa so bila glede na velikost v Ljubljani relativno najdražja manjša stanovanja (garsonjere in enosobna), ki so glede na absolutno ceno najcenejša in so predstavljala okoli 30 odstotkov vseh prodaj: »Relativno najcenejša so bila srednje velika (dvo- in trosobna), ki po številu predstavljajo skoraj dve tretjini vseh prodanih rabljenih stanovanj v Ljubljani. Ljubljanska posebnost je namreč, da so največja, štiri- in večsobna stanovanja relativno dražja od srednje velikih.«

image

Cene višje: za kvadrat 1450 evrov

»Po nastopu krize nepremičninskega trga leta 2008 so cene rabljenih stanovanj v Sloveniji dosegle dno v prvi polovici leta 2015, nato stagnirale do konca leta 2015, na začetku leta 2016 pa je prišlo do njihovega obrata. Povprečna cena rabljenega stanovanja na ravni države je lani znašala 1.510 €/m2 in je bila v primerjavi z letom 2015 višja za 4 odstotke. V primerjavi z letom 2008, ko je bil dosežen cenovni vrh, je bila nižja za 17 odstotkov, v primerjavi z letom 2009, ko je bilo doseženo prvo dno krize nepremičninskega trga, je bila nižja za 10 odstotkov, v primerjavi z letom 2013, ko je bilo doseženo drugo dno krize, pa se je izenačila.«

image
Vir: Gurs

Kaj nas čaka?

»Slovenski nepremičninski trg se trenutno nahaja na prehodu iz faze oživljanja v fazo rasti. /.../ V letošnjem letu je, glede na visoko rast prometa v zadnjih treh letih in doseženo število transakcij, pričakovati postopno umirjanje rasti prometa s stanovanjskimi nepremičninami. Pričakovati je tudi nadaljnjo rast cen stanovanj, hiš in zemljišč za gradnjo, z večjimi ali manjšimi razlikami po posameznih območjih države. Najhitrejšo rast cen je pričakovati na območju Obale in v Ljubljani z okolico, kjer je povpraševanje največje in zaradi pomanjkanja novogradenj počasi presega ponudbo. Postopno rast cen stanovanjskih nepremičnin je sčasoma pričakovati tudi na območjih, kjer so lani še stagnirale, kot na primer v Mariboru in Novem mestu z okolicama, oziroma padale, kot na primer na območju Nove Gorice,« napoveduje geodetska uprava.

Deli s prijatelji