UDAREC

Nepremičninski davek: obrtniki bodo plačevali 244 odstotkov več

Objavljeno 18. marec 2014 11.57 | Posodobljeno 18. marec 2014 11.57 | Piše: K. K.

Zaradi davka je ogroženih 233 tisoč delovnih mest v malem gospodarstvu.

LJUBLJANA – Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) sporočajo, da je njihova anketa pokazala, da bodo obrtniki in mali podjetniki na podlagi prejetih informativnih izračunih davka na nepremičnine v povprečju plačevali 244 odstotkov več kot do zdaj.

Ogrožena delovna mesta

»Naša opozorila vladi, da bo nepremičninski davek dodatno obremenil malo gospodarstvo, so se izkazala za točna. Rezultati ankete med člani OZS namreč potrjujejo naše izračune, da se bodo obremenitve za obrtnike in podjetnike povečale od 200 do 1000, celo 2000 odstotkov. Glede na stanje malega gospodarstva, ki je že sedaj nekonkurenčno in težko zaposluje, bi morala vlada razmisliti o nižji davčni stopnji na poslovne nepremičnine. Pri tem naj vlada pomisli na kar 233 tisoč delovnih mest v malem gospodarstvu, ki so zaradi tega škodljivega in nepravičnega davka ogrožena,« svari Branko Meh, predsednik UO OZS. »Upam, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje tega zakona in tako rešilo slovensko gospodarstvo pred propadom.«

Pobuda: nižja obdavčitev

V anketi OZS je v desetih dneh sodelovalo 1000 anketirancev, obrtnikov in malih podjetnikov. Večina sodelujočih v anketi, to je 94 odstotkov, pa bo po novem plačevala več. Po izračunih OZS bi pri 0,30-odstotni davčni stopnji na poslovne nepremičnine ostala v povprečju enaka obremenitev kot do zdaj, ko so samostojni podjetniki in gospodarske družbe plačevale NUSZ in davek na premoženje. Če pobuda OZS za nižjo obdavčitev malega gospodarstva ne bo sprejeta, bo to v nasprotju s strategijami za izhod iz krize, ki so bile sprejete na ravni EU in Slovenije in ki se nanašajo na povečanje konkurenčne sposobnosti ter večje zaposljivosti v slovenskem gospodarstvu. 

Deli s prijatelji