NEPREMIČNINE

Nepremičnine bodo še cenejše

Objavljeno 07. januar 2013 17.45 | Posodobljeno 07. januar 2013 17.45 | Piše: S. J.

Največ zaseženih nepremičnin ima NLB in s tem tudi največ nepremičnin, ki bi jih morala unovčiti.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Cene nepremičnin v primerjavi s preteklimi leti padajo, trend padanja cen pa se bo po pričakovanjih še nadaljeval. Po zadnjih ocenah naj bi bilo v Sloveniji med šest do sedem tisoč praznih neprodanih stanovanj, med njimi so tudi tista, ki so jih banke zasegle za poplačilo slabih terjatev. Največ zaseženih nepremičnin ima banka NLB in s tem tudi največ nepremičnin, ki bi jih morala unovčiti.

Reševanje likvidnosti z odprodajo nestrateškega premoženja

Čeprav banke niso navdušene nad prodajo nepremičnin pod ceno v poslovnih knjigah, jim kaj drugega najbrž ne bo preostalo. Minister za finance Janez Šusteršič je namreč napovedal, da bodo morale banke svojo likvidnost reševati tudi z odprodajo nestrateškega premoženja, pa čeprav s kapitalsko izgubo. Šušteršič meri na to, da bo NLB naredil vse za izboljšanje svojega kapitala, med drugim tudi prodal stanovanja in poslovne nepremičnine, ki jih je pridobil kot zavarovanje za posojila, in deleže v podjetjih. Šušteršič je prepričan, da je odgovorno ravnanje čimprejšnje unovčenje teh zavarovanj, tudi če bodo banke pri tem utrpele nekaj izgub.

Tudi za do 10 odstotkov nižje cene

Če bi na trg prišlo dovolj nasedlih stanovanj, bi cene v tem segmentu lahko padle za do 10 odstotkov, še poroča Delo. Doslej so ravno bankirji veljali za krivce, da se problematika nasedlih nepremičnin ne razplete, saj niso popuščali pri cenah nepremičnin, vzetih v zavarovanje. Zgled je lahko NKMB, kjer so se zadeve že lotili. 

Deli s prijatelji