REVIZIJA

Nepravilnosti pri Pahorju, Türku in Zveru

Objavljeno 10. september 2013 15.16 | Posodobljeno 10. september 2013 13.26 | Piše: A. L.

Pahor je tudi prvi znani primer v zgodovini predsedniških in podobnih volitev, da je kandidat za kampanjo porabil manj, kot bi lahko dobil.

Trije kandidati. Kateri od njih bo na volitvah najuspešnejši?

LJUBLJANA – Pri kampanjah vseh treh predsedniških kandidatov na zadnjih volitvah je računsko sodišče odkrilo nepravilnosti, poroča današnje Delo.

Pozabljena odložena plačila

V štabu Boruta Pahorja so za kampanjo zbrali in porabili 52.854 evrov. Organizator Uroš Jauševec (SD) si je pridržek prislužil, ker je v poročilu pozabil prikazati odložena plačila.

Pahorju je stranka SD za kampanjo po ugotovitvah revizorjev podarila 3890 evrov, 48.717 evrov pa je zbral z darili. Po številu volivcev bi mu pripadlo 57.463 evrov delnega povračila stroškov kampanje, a ker je porabil manj, bo dobil le 52.854, kar je prvi znan primer v zgodovini predsedniških in podobnih volitev, da je kandidat za kampanjo porabil manj, kot bi lahko dobil.

Ferenčak Türku posodil 27 tisočakov

Enako oceno kot Pahor je dobil tudi Danilo Türk: pridržek za pravilnost poročanja in pozitivno oceno za poslovanje. 

Vodja volilnega štaba Roman Ferenčak ni pravilno prikazal denar, ki ga je sam posodil kandidatu in ki ga bo dobil povrnjenega, ko bo od države prejel delno povračilo stroškov kampanje, med stroški je prikazal tudi takšne, ki tja ne sodijo, in ni prikazal vseh odloženih plačil. Račun za kampanjo je Ferenčak odprl pri Factor banki, ki jo država v teh dneh ukinja.

Za kampanjo so zbrali 147.507 evrov prispevkov, dodatno pa še 18.187 pred začetkom uradne kampanje, so zapisali v poročilu. A revizorji so ugotovili, da je bilo za kampanjo zbrano le 138.284 evrov, 27.406 evrov pa je posodil organizator kampanje, ki je denar pridobil s potrošniškim posojilom pri Factor banki, to pa je bilo neposredno nakazano na predvolilni račun. Ferenčak v poročilu tudi ni navedel, da Pošti Slovenije ni pravočasno poravnal računa za 50.000 evrov. H kampanji, čeprav po zakonu ne bi smela, je 1500 evrov primaknila tudi družba Eko-park iz Lendave, ki je v popolni lasti občine Lendava.

Türku so revizorji dodelili 27.837 evrov povračila stroškov kampanje.

SDS do popusta, a račun bi brez popusta

Pridržek za poročanje, a pozitivno mnenje za poslovanje si je prislužil tudi Milan Zver: v poročilu ni prikazal 665 evrov stroškov gostinske storitve, 79 evrov za oglas v lokalnem glasilu, 200 evrov za najem dvorane od občine Postojna, med stroške pa je SDS nepravilno štel tudi takšne, ki so nastali že po koncu volilne kampanje, odložena plačila so prikazali prenizko, manjka pa tudi navedba o odlogu dveh plačil Pošti Slovenije, poroča Delo.

V prijavi je zapisano, da so za kampanjo zbrali 132.508 evrov, a so revizorji ugotovili, da bi znesek moral biti za 1136 evrov višji. Odloženih plačil je bilo za 44.905 evrov, znesek pa bi moral biti še slabih 5000 evrov večji. Večino denarja za kampanjo, 99.832 evrov, je prispeval SDS. Pri pregledu so revizorji ugotovili, da je štab pri zbiranju denarja dobil 1000 evrov popusta javnega zavoda Opera in balet v Ljubljani, a zakon takšne popuste zavodov v lasti države izrecno prepoveduje. Stranka SDS je od javnega zavoda sicer zahtevala račun brez popusta, a ga ta ni izdal. 

Za Zverovo kampanjo so revizorji po številu volivcev dodelili 23.800 evrov delnega povračila stroškov.

Deli s prijatelji