REVIZIJA

Nepravilnosti pri Jakiču in njegovi plači

Objavljeno 28. maj 2013 15.02 | Posodobljeno 28. maj 2013 15.02 | Piše: A. L.

Dobival je, denimo, dodatek za mentorstvo, čeprav mentor sploh ni bil.

Roman Jakič.

LJUBLJANA – Roman Jakič je, preden je postal minister za obrambo, vodil javni zavod Šport Ljubljana. Notranja revizija poslovanja za leto 2009, ko je bil na vodilnem mestu zavoda on, je pokazala kar nekaj nepravilnosti.

Neupravičeno do dodatkov

Prvo leto svojega službovanja v zavodu je med drugim prejemal dodatek za mentorstvo, kljub temu da ni bil mentor nikomur. Izplačane je dobil tudi dodatke v znesku 367 evrov za delo v manj ugodnem delovnem času, kar je bilo ravno tako v neskladju s predpisi. Dodatkov, ki jih je dobil neupravičeno, ni vrnil. Kot je povedal za Delo, ga k temu ni nihče pozval.

Sejnine

Kot direktor je prejemal 150 evrov bruto za udeležbo na sejah sveta zavoda, čeprav je udeležba spadala v opis direktorjevih nalog. »Izplačilo sejnin vsem, ki so sodelovali na seji, je sprejel svet javnega zavoda,« je to komentiral Jakič.

Znesek Jakičeve preveč izplačane (bruto) plače v letu 2009 je bil tako več kot šest tisoč evrov.

Nagrade

Neskladja so odkrili tudi pri izplačilu nagrad. Svet zavoda je z Jakičem sklenil pogodbo o zaposlitvi, ki vsebuje določilo, da bo prejemal mesečno nagrado za posebne obremenitve vodenja zavoda v višini 35 odstotkov neto njegove osnovne bruto plače, pri čemer naj to plačilo ne bi predstavljalo plače. Januarja 2010 so mu izplačali 35 odstotkov bruto plače in pri tem obračunali ter plačali vse dajatve, obvezne za izplačilo po podjemni pogodbi. Po ugotovitvi revizijske službe zavod za to ni imel soglasja ustanovitelja, torej mestnega sveta MOL, še več, izplačilo je bilo v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in v neskladju z določili davčne zakonodaje.

Deli s prijatelji