UKC LJUBLJANA

Nepravilno zdravljenje: na srčni kirurgiji umrlo najmanj deset otrok

Objavljeno 19. avgust 2015 21.48 | Posodobljeno 19. avgust 2015 21.50 | Piše: STA, M. U.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija je to pokazalo poročilo mednarodne komisije o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – V obdobju 2007–2014 naj bi na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana umrlo najmanj deset otrok, ker zdravljenje ni potekalo pravilno, naj bi po neuradnih podatkih TV Slovenija pokazalo poročilo mednarodne komisije o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo. V šestih letih pa naj bi umrlo 33 otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Po neuradnih informacijah televizije naj bi komisija ugotovila številne nepravilnosti, med drugim naj večina programa ne bi ustrezala mednarodnim merilom. Komisija naj bi še ugotovila, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi in da zdravniki svojega dela niso opravljali korektno. Po podatkih informacijah naj bi bili to predvsem izraelski kirurg David Mišali ter kirurga Borut Geršak in Robert Blumauer.

Kot poroča televizija, naj bi največ odgovornosti nosilo vodstvo kliničnega centra, ki je tako stanje dopuščalo. Poročilo se nanaša predvsem na leto 2012, ko sta bolnišnico vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup.

Odvetnik kirurga Blumauerja Andrej Pitako je v odzivu na ugotovitve komisije dejal, da česa tako slabega iz rok akademsko izobraženih zdravnikov še ni videl in da je sporna predvsem sestava komisije, saj v njej ni niti enega slovenskega kirurga. Zahteval je izvirno angleško različico poročila.

Viri so za televizijo zanikali 33 primerov smrti v šestih letih, tudi desetih smrti zaradi strokovnih napak, navedenih v poročilu, naj ne bi bilo. Prav tako naj ne bi bilo nikakršnih popisov otrok. Z nekaterimi primeri smrti na otroški srčni kirurgiji se že več kot eno leto ukvarja policija, je še poročala televizija.

Deli s prijatelji