INTERPELACIJA

Nepovezani poslanec Čuš nad ministra Gašperšiča

Objavljeno 20. junij 2016 23.19 | Posodobljeno 20. junij 2016 23.19 | Piše: STA, A. L.

Ministru očita hudo kršitev zakonov o integriteti in preprečevanju korupcije ter o gospodarskih družbah, kodeksa Slovenskega državnega holdinga in etičnega kodeksa vlade.

Andrej Čuš pred parlamentom.

LJUBLJANA – Nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki je po nedavnem izstopu iz stranke zdaj nepovezani poslanec, je spisal osnutek interpelacije zoper infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Temu med drugim očita delovanje proti gradnji drugega tira in izvajanje političnih pritiskov, tudi v primeru Luke Koper. Čuš zdaj potrebuje še podpise devetih poslancev.

Kot je Čuš zapisal na svojem facebook profilu, Gašperšiču v osnutku interpelacije očita stališča in delovanje, ki nasprotujejo izgradnji drugega tira med Divačo in Koprom, s čimer po njegovem prepričanju ogroža vitalne nacionalne interese Slovenije.

Ob tem mu očita stalne politične pritiske in politično kadrovanje, pri tem pa navaja očitke o pritiskih ministra na nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična in prvo nadzornico Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc. Ta ga je obtožila pritiskov po menjavi predsednika uprave Luke Dragomirja Matića.

Še več neuspehov

Med ministrove grehe je Čuš uvrstil še neuspešno elektrifikacijo in posodobitev železniške proge Pragersko–Hodoš, kjer trenutno zaradi zapletov pri gradnji daljnovoda še vedno v zelo omejenem obsegu vozijo električni vlaki, izgubo nadzora nad področjem, za katero kot minister odgovarja, in netransparentnost delovanja.

Na koncu Čuš ministru očita še kršitev zakonov o integriteti in preprečevanju korupcije ter o gospodarskih družbah, kodeksa Slovenskega državnega holdinga in etičnega kodeksa vlade.

Poslanec je prepričan, da gre v omenjenih primerih pritiskov za politično kadrovanje in delovanje po metodah mafije. »Gre za to, da elita z vsemi sredstvi utiša tiste, ki si upajo misliti s svojo glavo in delajo v korist Slovenije,« je oster.

Z osnutkom interpelacije bo Čuš v prihodnjih dneh stopil do poslank in poslancev, potrebuje pa podporo najmanj devetih. O uspehu je prepričan, več pojasnil pa napoveduje za torek.

Deli s prijatelji