UGOTAVLJAJO

Neplačevanje prispevkov: espejevci na slabšem, prihajajo novi ukrepi

Objavljeno 19. oktober 2014 15.22 | Posodobljeno 18. oktober 2014 22.13 | Piše: T. L.

Finančno ministrstvo pripravlja ukrepe za čim manj neplačanih prispevkov, predsednik OZS pa opozarja na razlike med zaposlenimi in espejevci v primeru neplačevanja prispevkov.

Ostala je brez 20 evrov.

LJUBLJANA – Ekonomsko-socialni svet je po obravnavi neplačevanja prispevkov za pokojninsko zavarovanje sprejel priporočilo, da se Finančna uprava RS (Furs) in pristojna inšpekcija povežeta ter najdeta rešitev za boljše pobiranje prispevkov, je v petek povedal predsednik sveta Branko Meh, sicer predsednik OZS.

»V OZS ne podpiramo neplačevanja prispevkov, vendar je treba ločiti tiste, ki ne plačujejo prispevkov zaradi zlorab, in tiste, ki ne plačujejo prispevkov zaradi težke gospodarske situacije. Mnogo malih obrtnikov in podjetnikov namreč v verigi izvajalcev na koncu ostane brez plačila, kljub temu da so posel izpeljali. Namera delodajalcev, ki delavcem ne plačajo prispevkov, v večini primerov ni ogoljufati delavcev, ampak preprosto nimajo dovolj sredstev za poplačilo vseh obveznosti. Država mora zato čim prej urediti plačilno nedisciplino,« je poudaril Meh.

OZS tudi meni, da bi morali delodajalcem omogočiti odlog in obročno plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj je boljše to, kot da gospodarski subjekt propade in se prispevki odpišejo zaradi neizterljivosti. Takšna rešitev je sicer v preteklosti že bila, so sporočili iz zbornice.

Neplačevanje: razlike med zaposlenimi in samostojnimi podjetniki so

Po ZPIZ-1 in ZPIZ-2 se pokojninska doba delavcem prizna kljub neplačanim prispevkom, saj zadostujejo že obračunani prispevki, ne šteje pa se v njihovo pokojninsko osnovo. Medtem ko se samostojnim podjetnikom (s. p.) v tem primeru pokojninska doba ne prizna, saj morajo biti prispevki dejansko tudi plačani, kar OZS podpira.

Meh je na seji tudi opozoril, da po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju delavci v primeru neplačevanja prispevkov niso prikrajšani za pravice iz zdravstvenega zavarovanja, medtem ko podjetniki so in si morajo sami plačati zdravstvene preglede. Dokaz, da marsikateri podjetnik težko plačuje prispevke, je tudi naraščajoče število obrtnikov in podjetnikov v zadnjih letih, ki zaradi pomanjkanja denarja ne morejo poravnati prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

OZS še meni, da imajo inšpekcijske službe vse vzvode za nadzor delodajalcev. Tisti, ki namenoma ne plačujejo prispevkov in jih inšpekcijske službe ne dobijo in ne kaznujejo, pomenijo tudi nelojalno konkurenco vsem poštenim podjetnikom.

Ministrstvo: Tisti, ki niso sami krivi, naj dobijo možnost poplačila

Finančno ministrstvo pa že pripravlja več ukrepov za čim manj neplačanih prispevkov. Kot je po poročanju STA ob robu seje zagotovila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, si na ministrstvu prizadevajo, da bi bilo neplačanih prispevkov čim manj. »Treba je poskrbeti, da tisti, ki za svoje neplačane obveznosti niso sami krivi, dobijo možnost za poplačilo dolgov,« je pojasnila. Tu ima v mislih podjetja, ki so zaradi krize zašla v težave. »Osredotočiti bi se morali na to, da bi jim morda pomagali z nekakšnim reprogramiranjem dolga,« je dodala.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa ugotavlja, da gre tudi za problem veljavne zakonodaje. Po kazenskem zakoniku je neplačevanje prispevkov in neizplačevanje plač kaznivo dejanje, je spomnil.

»A problem nastane, ko hočeš to pravno normo uveljaviti. V tem primeru je namreč treba dokazati naklep. To je točka, kjer si številni delodajalci, ki ne izplačujejo prispevkov, umijejo roke, češ da bi plačevali, če bi tudi njim plačali tisti, ki bi morali,« je opozoril. Kot je davčna uprava sporočila na seji sveta pokojninskega zavoda marca letos, je bilo obračunanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje konec lanskega leta za skoraj 3,9 milijarde evrov, plačanih pa nekaj več kot 3,3 milijarde evrov.

Deli s prijatelji