PO POTRESU

Nepal: vsaj dve pohodniški skupini, kjer so tudi Slovenci

Objavljeno 25. april 2015 19.18 | Posodobljeno 25. april 2015 20.31 | Piše: M. U.

MZZ sporoča, da poskuša na vse razpoložljive načine preveriti, ali je s slovenskimi državljani, ki so v Nepalu, vse v redu.

LJUBLJANA – Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so v zvezi s katastrofalnim potresom v Nepalu sporočili, da so v treh primerih od svojcev oziroma znancev prejeli potrditev informacij o vsaj dveh skupinah, ki sta na pohodniških odpravah v Nepalu in v katerih so tudi slovenski državljani. Trije izmed njih so se medtem svojcem že tudi javili in potrdili, da niso poškodovani oziroma kako drugače ogroženi. O ostalih nimajo informacij, saj naj bi se nahajali v skupinah, ki naj bi bile trenutno na območju zunaj dosega telefonskega signala.

Na spletni strani ministrstva (najava potovanj v tujino) se za te dni sicer ni napovedala nobena skupina ali posameznik za potovanje v Nepal, so še sporočili. Tudi Planinska zveza Slovenije ni seznanjena s kakršno koli organizirano odpravo na prizadetem območju.

image


Upoštevajoč, da so razmere v Nepalu trenutno še zelo nepredvidljive, saj naj bi bila infrastruktura v državi močno poškodovana, je dostop do informacij in celovit pregled nad situacijo zelo otežen, so dodali na ministrstvu. Pristojno slovensko veleposlaništvo v New Delhiju je v rednem stiku s predstavništvi držav članic EU v Katmanduju in z nepalskimi oblastmi ter poskuša na vse razpoložljive načine preveriti informacije o tem, da je slovenskimi državljani vse v redu.

Unicef Slovenija zbira pomoč za prizadete v potresu 

Unicef Slovenija je začel zbirati sredstva za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam, ki jih je v Nepalu prizadel katastrofalen potres. Posamezniki lahko prispevajo pomoč prek spletne strani http://www.unicef.si/daruj/potres-v-nepalu-pomagajte-otrokom-zdaj ali z nakazilom na Slovenska fundacija za UNICEF Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana; Račun: SI56 0201 3025 9875 526; Koda namena: CHAR; Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!; BIC banke prejemnika: LJBASI2X; Sklic: SI 00 41888

Deli s prijatelji