DOGOVORI

Neodloč(e)nost DL 
ni bila samo megla?

Objavljeno 13. marec 2013 09.31 | Posodobljeno 13. marec 2013 09.33 | Piše: Jadran Vatovec

Danes bomo končno izvedeli, ali se Virantu res ni mudilo v vlado.

Kdo v tem hipu ve, da si Janko Veber in Gregor Virant ne bosta znova čestitala? Foto: Igor Zaplatil/Delo

LJUBLJANA – Če bi se nazadnje res zgodilo, da se Državljanska lista (DL) ne bi pridružila levi vladi Alenke Bratušek – ste tudi vi opazili, da nihče ne omenja več projektne vlade? – bi lahko kdo celo pomisli, da se je Gregor Virant morda ustrašil, da bi moral na vladnih sejah sedeti ob zdajšnji informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar. Šalo na stran, dejstvo je, da je Virant v ponedeljek pojasnil, da odgovore Bratuškove na svoje zahteve (mandatarka naj bi mu med drugim obljubila, da bo odstopila s položaja predsednice vlade, če bodo na FDV ugotovili, da je njena magistrska naloga plagiat) pričakuje najpozneje do sinoči. Bratuškova naj bi mu poleg tega še pred glasovanjem na današnji seji sveta DL o vstopu v koalicijo zagotovila, da bo energetika smela ostati pod ministrstvom za infrastrukturo, da je, skratka, ne bo selila v gospodarski resor, ki naj bi ga po novem obvladoval Zoran Janković oziroma Pozitivna Slovenija. Tretjič, Virant je jasno in glasno poudaril, da Državljanska lista ni nikoli nikomur obljubila, da bo za vsako ceno vstopila v vlado Alenke Bratušek, in tudi zato ni hotela parafirati koalicijske pogodbe. Dodal je, da je enako legitimna bodisi odločitev o vstopu v novo vlado bodisi podpora čimprejšnjim predčasnim volitvam.

Zaušnica

Z naštetimi izjavami si je Virant sicer prislužil (prijateljsko?) zaušnico novopečenega predsednika državnega zbora Janka Vebra, ki je, čeprav mu tega ne bi bilo treba storiti, pikro komentiral, češ da je tudi Državljanka lista bržda lahko zanesljiva koalicijska partnerica, vendar se bo morala odločiti, ali to sploh želi biti: »Praksa v tem mandatu je že pokazala, da se odločitev nekaterih strank še med pogajanji z eno stranjo lahko spremeni in se te stranke potem pridružijo drugi strani.«

Na koga ali kaj je s tem namigoval?

Drži, razmeroma kritičen do takšnega in drugačnega virantovanja je bil predvčerajšnjim in včeraj tudi predsednik stranke Desus Karl Erjavec, ki se resda vidno trudi, da bi se vsaj enkrat na dan sešel z Bratuškovo na štiri oči. Retorično se je vprašal, zakaj že bi morala biti energetika fevd Državljanke liste, in opozoril, da niti DL konec koncev nima na voljo boljše izbire od tega, da skupaj s Pozitivno Slovenijo, SD in stranko Desus sodeluje v vladi premierke Bratuškove.

Pa saj se bo tako ali tako že danes videlo, kakor resno je Virant mislil s pogojevanjem, ki ga je strokovno zavijal v celofan domnevnega zavzemanja za višje etične standarde. Bomo videli, ali je čisto zares pripravljen dopustiti, da po manjšinski Janševi vladi, za katero ima sam največ zaslug, dobimo še manjšinsko levo vlado. Kaj pa, če je s spuščanjem dima brez ognja želel dvomljivce v vrstah DL le prepričati, da se je pripravljen celo odreči ministrskemu fotelju, ki mu ga ponuja mandatarka? Se bodo volivci iz tega kaj naučili?

Deli s prijatelji