NA KOŽO

Nemška odgovornost

Objavljeno 16. marec 2014 23.35 | Posodobljeno 16. marec 2014 23.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Kako ponižno sprejeti odgovornost in kazen, čeprav si slaven in bogat.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Spet ti Nemci! Slovenija je v ekonomskem in še katerem pogledu zelo povezana z Nemčijo. Saj veste, pri njih je vse urejeno, organizirano, vsi se držijo pravil igre, so dosledni in disciplinirani, veliko zahtevajo od sebe, a tudi od drugih. Spoštovanje zakonov je zakon po sebi, ko pride z njimi navzkriž kdo od javnih oseb, se logično pričakuje in tudi zgodi njihov takojšnji umik s položajev, prevzem odgovornosti in brezpogojni sprejem naložene sodne kazni. V minulih dneh smo lahko vse to spremljali v primeru legende nemškega nogometa, uspešnega podjetnika in ikone javnega življenja Ulija Hoenessa.

Predsednik münchenskega Bayerna, enega največjih nogometnih klubov na svetu, je po priznanju utajitve davkov brez pritožbe sprejel denarno kazen in triinpolletno bivanje v ječi. Tudi njegovi največji, ne samo športni nasprotniki so spoštljivo, brez kakršnega koli naslajanja in privoščljivosti, spremljali razkritje grehov, sodni proces in izrek kazni. Hoeness je po igralski karieri nadaljeval uspešno zasnovo Bayerna kot podjetja, kjer ne poznajo rdečih številk že desetletja. Bavarski nogometni velikan je zgled skrajno racionalnega vodenja, ki ga ne morejo iztiriti niti čustva milijonov navijačev in obvezen vsakoletni lov na lovorike. Ko gre za številke, v Bayernu ni nobenega heca, dobiček pa vztrajno raste. Poosebljenje te filozofije je bil prav Hoeness, ki je veljal celo za Gospoda čistega, saj je v slogu brezmadežnega bral levite vsem, ki so ubirali takšne in drugačne bližnjice do uspehov in zaslužkov. Še več, mnogo nemškim klubom je celo svetoval pri njihovem finančnem poslovanju.

No, pa je na mino v zasebnem biznisu stopil tudi sam, potem ko je pridno skrival denar na bančnih računih v Švici, saj je nesramno obogatel s proizvodnjo klobas, ki jih Nemci naravnost obožujejo. Njegov legalni letni zaslužek je okrog 10 milijonov evrov, mediji pa so ga ošteli: »Uli, mar ti to ni dovolj!« Čeprav je tudi osebni prijatelj kanclerke Angele Merkel, ali pa morda prav zato, se ni odločil za boj s tožilci. Ponižno je sprejel kazen in – sprejmete stavo? – ne bo odsedel vseh 42 mesecev. 

Deli s prijatelji