MIGRACIJE

Nemčija pričakuje 1,5 milijona prosilcev za azil samo letos

Objavljeno 05. oktober 2015 13.38 | Posodobljeno 05. oktober 2015 13.38 | Piše: STA, K. K.

Oblasti skrbi, da bodo tisti, ki jim bo azil odobren, v Nemčijo nato pripeljali še svoje družine.

BERLIN – Nemške oblasti za letos javno sicer še napovedujejo prihod nekje od 800.000 do milijona prosilcev za azil, a v resnici naj bi že računale s kar 1,5 milijona beguncev, danes razkriva najbolje prodajani nemški dnevnik Bild. Agencija EU za nadzor zunanje meje Frontex je sicer letos naštela prihod že 630.000 ljudi brez dokumentov v Unijo. »Migracijski pritiski se bodo še naprej krepili. Za zadnje četrtletje pričakujemo že nekje od 7000 do 10.000 nezakonitih prehodov meje dnevno,« navaja Bild, ki ga povzema več tujih medijev. Časnik povzema interno poročilo nemških oblasti, ki nosi oznako zaupno.

Skrb zaradi družinskih članov

Kot opozarja poročilo, tako visoko število prosilcev za azil predstavlja nevarnost, da bodo ti za nemške zvezne dežele in občine – ki imajo že zdaj precejšnje težave pri iskanju nastanitvenih kapacitet in potrebščin – postali preveliko breme.

Oblasti poleg tega skrbi, da bodo tisti, ki jim bo azil odobren, v Nemčijo nato pripeljali še svoje družine. Glede na družinske strukture na Bližnjem vzhodu, od koder prihaja večina beguncev, bi to pomenilo, da bi lahko vsak posameznik, ki prejme azil, v bližnji prihodnosti pripeljal še od štiri do osem družinskih članov.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v nedeljo izjavil, da mora Evropa omejiti število ljudi, ki prihajajo. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v preteklosti zatrdila, da bodo sirski begunci, ki bežijo pred vojno, v Nemčiji dobili azil, je vse bolj pod pritiskom, tako zaradi upadanja podpore v javnosti kot zaradi nasprotovanja drugih politikov, predvsem iz CSU.

Deli s prijatelji