SPREMEMBE

Nemčija pohitela, vračanje beguncev že prihodnji teden?

Objavljeno 23. oktober 2015 13.23 | Posodobljeno 23. oktober 2015 17.42 | Piše: STA, T. L.

Zvezne oblasti in nemške dežele naj bi že pripravljale sezname za vračanje zavrnjenih prosilcev za azil.

Angela Merkel

BERLIN – Nova, ostrejša azilna zakonodaja, ki sta jo prejšnji teden potrdila oba domova nemškega parlamenta, bo namesto 1. novembra, kot je bilo predvideno, stopila v veljavo že to soboto, poroča nemška medijska zveza Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Po navedbah zveze, v katero je vključenih več kot 30 nemških dnevnikov, bi tako lahko prve prosilce za azil, ki jih bodo zavrnili, množično začeli vračati že v začetku prihodnjega tedna. Zvezne oblasti in nemške dežele naj bi že pripravljale sezname za vračanje zavrnjenih prosilcev za azil, poroča dpa.

Da bo začela veljati že ta konec tedna, je danes potrdil nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Minister je dodal, da se takoj po uveljavitvi lahko začnejo ukrepi za pospešitev vračanja beguncev. Pojasnil je, da to ne pomeni, da se bo množično vračanje zavrnjenih prosilcev za azil začelo že ta konec tedna. »To mora seveda potekati humano in pravično ter korektno. A številke bodo naraščale,« je dejal ob obisku na Saškem.

Povedal je še, da bodo zavrnjene prosilce za azil vračali v domovino s čarterskimi leti z več nemških letališč. Podrobnosti ni razkril, dejal je le, da bo vračanje beguncev v pristojnosti nemških dežel, ki jim bo nudila podporo zvezna policija.

»Hočemo se izboljšati glede deportiranja prosilcev, ki niso upravičeni ostati, in to kmalu, pred iztekom letošnjega leta,« je dejal vodja kabineta nemške kanclerke Peter Altmaier, ki je tudi nemški koordinator za begunce.

Pomoč le še v blagu, ne gotovini

V skladu z novostmi bodo na seznamu t. i. varnih držav porekla odslej vse države zahodnega Balkana (tudi Albanija, Kosovo in Črna gora), medtem ko so Srbija, BiH in Makedonija bile na njem že doslej. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, bodo skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

Poleg tega bodo smeli migranti v Nemčiji po novem dlje časa (namesto do treh kar do šest mesecev) ostati v sprejemnih centrih, kjer bodo načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine. Izplačilo gotovine bo mogoče le mesec dni vnaprej. V nekaterih primerih je predvideno tudi občutno krčenje pravice do podpore.

Več kot 200.000 nazaj

Po nekaterih ocenah bo iz Nemčije izgnano več kot 200.000 ljudi, velika večina pa ima status, ki jim omogoča bivanje, dokler se razmere v njihovih državah ne normalizirajo. In čeprav lani Nemčija prišlekov ni izganjala med zimskimi meseci, je večina občin in mest najavila, da letos ne bodo upoštevali opisane prakse, poroča Jutarnji list. Veliko ljudi, ki čakajo na vrnitev, je državljanov držav tako imenovanega zahodnega Balkana.

Tečaji in integracija za prejemnike azila

Po drugi strani nova zakonodaja predvideva tudi posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, in poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Kot poročajo časniki v okviru medijske skupine Funke, ki sklepajo na podlagi odgovora zvezne vlade na poslansko vprašanje, bo pri tem najverjetneje prišlo do zamud, tako da se bo tečajev za integracijo v nemško družbo letos lahko udeležil le del prišlekov, večina pa bo prišla na vrsto prihodnje leto. Letos naj bi na tovrstnih tečajih sodelovalo skupno 190.000 beguncev, kar je le 50.000 več kot lani, čeprav se je letos pritok beguncev v državo občutno povečal.

Val beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, sicer v zadnjem času podira vse rekorde. Letos naj bi jih v državo po ocenah prišlo med 800.000 in 1,5 milijona.

Deli s prijatelji