1700 EVROV NA MESEC

Nemci k nam po poceni varnostnike za begunce

Objavljeno 07. oktober 2015 09.14 | Posodobljeno 07. oktober 2015 16.50 | Piše: Tomica Šuljić

Nemška varnostna služba Pond, ki pri nas išče delovno silo, varuje tudi begunske centre.

MARIBOR, LJUBLJANA – Begunski val – ki je za zdaj k sreči le oplazil Slovenijo, preden se je odvalil naprej proti Nemčiji, to begunci čislajo kot obljubljeno deželo – po novem prinaša tudi nove zaposlitvene možnosti za Slovence. Na zavodu za zaposlovanje je že sredi preteklega meseca prispela možnost za delo v Nemčiji; podjetje Pond iz mesteca Erlensee, ki po navedbah avtorjev oglasa spada med najpomembnejše varnostne službe v Nemčiji, do 15. oktobra išče več varnostnikov v več nemških mestih. Za nedoločen in poln delovni čas, kar je pri nas skorajda zgodovinska redkost. Po pogovorih z bodočimi delodajalci v Mariboru in Ljubljani bodo lahko tisti, ki bodo prišli skozi Pondovo sito, odrinili proti Nemčiji.

A tudi tam se ne bosta cedila le med in mleko; bodoči varnostniki bodo opravljali oboroženo varstvo in straženje (ter poročali o incidentih), za delo pa nacionalna poklicna kvalifikacija za varnostnika ni potrebna, saj bo usposabljanje opravljeno po nemških predpisih – za kar bodo kandidatom trgali 450 evrov v naslednjih mesecih ob izplačilu plače. Urna postavka bo 8,50 evra bruto na uro, delovniki pretežno 12-urni: »Od 220 do 250 ur na mesec, za kar je plača z dodatki za nadurno, nedeljsko oziroma nočno delo med 1500 in 1700 evri neto,« so pričakovanja izračunali Nemci, od tega zneska pa bo treba odšteti med 250 in 400 evri za stanovanje.


Prejeli smo zahtevo za objavo popravka

Napačno so bili navedeni naslednji podatki:

Navedeno je bilo, da bodo delavci prejeli urno postavko v višini 8,50 evra bruto na uro. Ta podatek ne drži, saj je 8,50 evra bruto na uro minimalna urna postavka v Zvezni deželi Hessen. Pond Security Service pa bo delavcem plačal urno postavko v višini 10 evrov bruto na uro.

Delavnik bo pretežno 12-urni, kot je bilo navedeno. Delavnik zajema od 200 do 240 ur mesečno in ne 220 do 250 ur, kot piše v članku.

Adis Muslimović, prokurist
 

Carolin Rupp iz podjetja Pond je za Slovenske novice povedala, da njihova služba varuje številne Natove objekte kot tudi baze ameriške vojske: »Delujemo pretežno na območju zvezne dežele Hessen. Med objekti, ki jih varujemo, je tudi begunski center Calden-Kassel.«

In prav v begunskem centru Calden ob mestecu Kassel, v taisti zvezni deželi Hessen, je pred desetimi dnevi večkrat izbruhnilo nasilje med Pakistanci in Albanci, ki se je končalo z masovnim pretepom, v katerem je sodelovalo okoli 400 beguncev. Varnostniki sploh niso mogli umiriti razjarjene množice, ki je med seboj obračunavala z železnimi palicami ter vsem, kar jim je prišlo pod roke. Šele policiji je po nekaj urah intervencije uspelo vzpostaviti red, med 14 poškodovanimi je bilo tudi nekaj policistov. Ni šlo za prvi tovrstni izbruh nasilja: v medsebojnih spopadih sredi septembra v Caldenu je bilo poškodovanih 60 ljudi.

Izbruhi v Caldenu seveda niso izjema: v Hamburgu je bilo minuli teden, dokler niso premestili skupine Afganistancev, več pretepov, v katerih so bili poškodovani tudi varnostniki; v Suhlu so, potem ko je nekdo iztrgal strani iz Korana, v neredih popolnoma razdejali prostore, poškodovanih je bilo 14. V primerjavi s tem je begunski center v Wetzlarju, kjer bodo stražili Slovenci, pravi dopust, saj tam begunci grozijo le z gladovnimi stavkami. So pa v Pondu objavili tudi oglas za domačine – v primerjavi s Slovenci (ki imajo predvideno zagotovljeno tarifo za varnostnike brez izobrazbe 8,50 €) Nemce mamijo tudi s plačilom nad tarifo!

Potemtakem ne more presenetiti nemška potreba, da je prvi navedeni pogoj za prijavo »zanesljivost za ravnanje z orožjem«, šele nato pa nekaznovanost, znanje nemščine ali komunikativnost. Izkušnje z nemškega severa bodo varnostnikom nemara prišle prav tudi pri nas, ko bomo prevzeli »svoje« begunce, ti nam bodo pripadli ob evropski razdelitvi, v katero smo privolili. Zagotovo pa bi doma zaslužili (še) manj.

Deli s prijatelji