PIRATSTVO

Nelegalne računalniške programe uporablja 40 odstotkov slovenskih podjetij

Objavljeno 03. marec 2012 11.11 | Posodobljeno 03. marec 2012 11.11 | Piše: Mi. S., STA

Lani je vsaj en računalniški program nezakonito uporabljalo skoraj 40 odstotkov slovenskih podjetij, ki jih je pod drobnogled vzel tržni inšpektorat.

LJUBLJANA – To je sicer manj kot leto poprej, ko je bil delež takih podjetij 51-odstoten, vendar pa stanje še zdaleč ni zadovoljivo, poudarjajo v organizaciji Business Software Alliance (BSA).

Skoraj 40 odstotkov programov nelegalnih

Tržni inšpektorji so lani opravili 121 nadzorstvenih pregledov, pri čemer so pregledali 598 računalnikov oz. več kot 90 odstotkov vseh (in 3523 računalniških programov), ki so bili v času nadzora v poslovnih prostorih subjektov.

Kot kaže poročilo inšpektorata za leto 2011, so od 121 pregledanih subjektov nezakonito uporabo vsaj enega računalniškega programa ugotovili pri 48 subjektih, kar predstavlja 39,7-odstotni delež. Izmed vseh evidentiranih programov pa posamezni subjekti niso mogli dokazati zakonitosti uporabe za 268 oz. 7,6 odstotka programov.

Nekateri so že dobili upravno odločbo

Tržni inšpektorji so 25 subjektom izdali upravno odločbo, naj kršitev odpravijo bodisi z legaliziranjem programske opreme bodisi z odstranitvijo spornih programov iz računalnika, trem so izrekli opozorilo po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, proti preostalim pa upravno ukrepanje ni bilo potrebno, ker so nepravilnosti odpravili že med samim nadzorom.

V prekrškovnih postopkih so inšpektorji izrekli ali izdali 14 opozoril, 16 opominov, dva plačilna naloga in pet odločb z globo.

Lani manj piratstva

Po oceni tržnega inšpektorata je bilo leto 2011 do zdaj najboljše, kar se tiče spoštovanja avtorskih pravic na računalniškem področju: odstotek števila vseh odkritih nelegalnih programov je pod 10-letnim povprečjem (povprečje je 10,8 odstotka), število subjektov, ki uporabljajo vsaj en program nezakonito, pa se je lani od leta 1998 krepko spustilo pod polovico.

»Vse več podjetij se že zaveda pomembnosti uporabe legalne programske opreme v svojem poslovanju, zato tudi redno preverjajo stanje na tem področju. Stopnja nezakonite uporabe programske opreme v slovenskih podjetjih se sicer znižuje, a je ta še vedno relativno visoka in stanje še zdaleč ni zadovoljivo,« pa je ocenil pravni svetovalec BSA v Sloveniji Rok Koren in dodal, da bo BSA zato tudi v prihodnje nadaljevala prizadevanja v boju proti piratstvu programske opreme.

Organizacija BSA je organizacija, namenjena spodbujanju varnega in zakonitega digitalnega sveta. Nastopa v imenu svetovne industrije komercialne programske opreme pred državnimi organi in na mednarodnem trgu.

Deli s prijatelji