PREVZEM

Nektar Fructalovim delničarjem: Damo vam 15,03 evra

Objavljeno 19. januar 2012 11.30 | Posodobljeno 19. januar 2012 11.30 | Piše: A. L., STA

Ponudba srbskega Nectarja je odprta do 27. februarja.

Fructal

AJDOVŠČINA – Srbski proizvajalec sadnih pijač Nectar je danes objavil prevzemno ponudbo za preostale delnice Fructala. Nectar je namreč že lastnik 93,73-odstotnega deleža Fructala, ki ga je lani kupil od Pivovarne Union in zanj plačal 35,3 milijona evrov. Objavljena prevzemna ponudba se nanaša na 6,27-odstotni delež ali 157.143 delnic, ki so večinoma v lasti malih delničarjev. Nectar za delnico ponuja 15,03 evra, kar je prav toliko, kot je za eno delnico plačal Pivovarni Union.

Čakajo do 27. februarja

Ponudba za odkup vseh preostalih delnic je odprta do 27. februarja. V objavljeni prevzemni ponudbi ni postavljenega praga uspešnosti, zato bo ponudba uspešna ne glede na število delnic, ki jih bo ponudnik pridobil v tej prevzemni ponudbi. Prevzemno ponudbo za srbskega ponudnika vodi finančna družba Alta Invest iz Ljubljane. Prevzemni prospekt je lastnikom delnic na voljo v vseh borznoposredniških hišah in bankah, ki opravljajo storitve z vrednostnimi papirji.

Prevzeli tudi 13 milijonov dolgov

Nectar je za 93,73 odstotka delnic ajdovskega proizvajalca sokov, ki je bil v lasti ljubljanske Pivovarne Union, sredi lanskega decembra plačal 35,3 milijona evrov. Skupaj z lastništvom skoraj vseh delnic je Nectar prevzel tudi Fructalove dolgove, ki znašajo dobrih 13 milijonov evrov. Nakup Fructala je financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj.

Olajšanje za 48 milijonov evrov

Pivovarna Union je Fructal prodala zaradi visokih dolgov bankam. Pivovarna Laško, ki je lastnica tudi ljubljanske Pivovarne Union, Radenske, Dela in tudi Večera, se je s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov. Nectarjev nakup Fructala so odobrili tudi varuhi konkurence v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, BiH in na Hrvaškem.

Deli s prijatelji