OČISTIMO SLOVENIJO

»Nekoč te akcije ne bodo več potrebne«

Objavljeno 24. marec 2012 19.23 | Posodobljeno 24. marec 2012 19.56 | Piše: Mo. S., STA

Letos je bilo na terenu nekoliko manj odpadkov kot pred dvema letoma.

LJUBLJANA – Vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012 je po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, združila 230.000 prebivalcev, kar je skoraj 12 odstotkov vseh prebivalcev. »Akcija je jasna zahteva, da to ni več pravi, sploh pa ne edini način spopadanja s to problematiko,« je v Ljubljani izpostavila ena od vodij akcije Urša Zgojznik.

Da je to zadnja akcija, kaže tudi to, da bo treba uporabiti druge prijeme za problematiko odlaganja odpadkov v naravo, je še opozorila ter poudarila, da se je letos akcije udeležilo veliko več otrok kot pred dvema letoma. »To je tisto pravo, čemur moramo slediti. Otroci bodo peljali to naprej,« je dejala.

Velika pričakovanja

Organizatorji Ekologi brez meja so za zdaj prešteli 85 odstotkov udeležencev akcije, zato pričakujejo, da bo končno število prostovoljcev še veliko večje.

Letos manj komunalnih odpadkov

O količini zbranih odpadkov z divjih odlagališč še zbirajo podatke, je pa ena od vodij Petra Matos na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila, da je bilo na terenu v primerjavi z akcijo izpred dveh let manj odpadkov. Povedala je, da je bilo predvsem manj komunalnih odpadkov, medtem ko je bilo gradbenih približno enako. Po do zdaj zbranih podatkih so prostovoljci zbrali 17.000 kubičnih metrov odpadkov, kar je okoli 3000 ton odpadkov.

Očistimo svet

Slovenija je skupaj s Portugalsko danes začela globalno čistilno akcijo Očistimo svet 2012, ki bo potekala do septembra v več kot 80 državah sveta.

Glavni motivator in idejni vodja globalnega gibanja Naredimo to! (Let's Do It!) Rainer Nolvak, ki je danes pomagal čistiti v Ljubljani, je izpostavil, da bi morala Slovenija učiti druge narode čarovnije, ki združi toliko ljudi za isti cilj. Na Portugalskem je danes za primerjavo čistilo le 110.000 ljudi, kar je en odstotek vseh Portugalcev.

»Tudi če letos ne očistimo sveta, se bo moč, energija prostovoljcev širila in motivirala ljudi, da nekoč te akcije sploh ne bodo več potrebne,« je še poudaril Nolvak.

Raznovrstne najdbe

Sicer pa so prostovoljci presenečeni nad najdbami, saj so odkrili od televizorjev pa vse do motorjev in celo odpadkov iz klavnic. Veliko pa je bilo tudi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki jih že proučujejo pirotehniki.

V Zatolminu so našli dve topovski granati, v naselju Pšata v občini Cerklje na Gorenjskem so krajani naleteli na 38 vadbenih vžigalnikov za ročno bombo, 388 vadbenih vžigalnikov, šest dimnih vložkov, pet vadbenih imitacij solzivca in 60 vadbenih protipehotnih min. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so nevarne najdbe odstranili in shranili do uničenja.

V Črnomlju v bližini gradu pa krajani naleteli na topovsko granato kalibra 100 milimetrov in topovsko kroglo iz druge svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in prepeljali do uničenja v skladišče.

Poostren nadzor

Ob robu akcije je glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Saša Dragar Milanovič napovedala poostren inšpekcijski nadzor na terenu. Hkrati se bodo na glavnem okoljskem inšpektoratu v prihodnje potrudili za celovit pristop k nadzoru in povezali več inšpekcijskih služb.

Deli s prijatelji