A ŠE VEDNO DIREKTOR

Nekdanji žirant šova Slovenija ima talent razrešen

Objavljeno 18. november 2017 08.09 | Posodobljeno 18. november 2017 08.09 | Piše: Gordana Stojiljković

Damjan Damjanovič s tožbo po odgovor, ali je bila stavka filharmonikov zakonita. Z zaslišanjem nekdanjega predsednika sveta zavoda se je postopek končal.

Branko, Ana in Damjan: vsi trije so samski.

LJUBLJANA – Nekdanji žirant šova Slovenija ima talent in bivši mož slovenske operne pevke Sabine Cvilak, sicer pa kljub razrešitvi s položaja še vedno direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič se ne da. Na delovnem in socialnem sodišču je namreč sprožil postopek, s katerim želi doseči potrditev, da je bila stavka članov orkestra in zbora Slovenske filharmonije nezakonita.

Damjanovič je že več kot eno leto tarča očitkov zaposlenih, ki so lani celo bojkotirali sicer tradicionalni novoletni koncert. Zaradi po njegovem mnenju neupravičenosti stavke je sprožil tožbo zoper sindikata Glosa in Sviz ter stavkovni odbor orkestra SF. Vozel nevzdržnih razmer v kulturnem slovenskem hramu je poskušal presekati minister za kulturo Tone Peršak, ki je konec avgusta sprožil postopek za njegovo razrešitev, a je Damjanovič sprožil upravni spor in dosegel celo začasno odredbo do pravnomočne odločbe upravnega sodišča. To pomeni, da je upravno sodišče zadržalo sklep, s katerim ga je ministrstvo za kulturo predčasno razrešilo s funkcije direktorja.

13 let je Damjan Damjanovič na čelu Slovenske filharmonije.

Skratka, Damjanovič že 13. leto in do nadaljnjega ostaja na čelu SF – glede na počasno mletje naših sodnih mlinov morda celo do oktobra prihodnje leto, ko mu poteče mandat –, medtem pa se mu je, kot je bilo slišati tudi na nedavnem zaslišanju nekdanjega predsednika sveta zavoda, »zgodila ulica«. Zaposleni so mu že marca lani izrekli nezaupnico, decembra je sledila opozorilna stavka, ko je strokovni svet SF ministrstvu za kulturo tudi podal predlog za njegovo razrešitev. Po njihovem mnenju naj bi deloval neodgovorno, negospodarno in nenamensko porabljal javna sredstva. Sledila pa je tudi stavka, ko so zaposleni bojkotirali izvedbo tradicionalnega novoletnega koncerta v Cankarjevem domu. Zaposleni pa niso zahtevali le odhoda direktorja, temveč tudi razrešitev dirigenta Uroša Lajovica in vseh štirih članov sveta SF, ki jih je imenovala vlada.

Pred dnevi je tako potekal tretji in tudi zadnji narok v delovnem sporu, ko je sodišče zaslišalo nekdanjega predsednika sveta zavoda Otmarja Zorna. Ta je med drugim povedal, da uradno ni bilo nobenih konkretiziranih pripomb zaposlenih, da so sicer govorili o mobingu, a delavci kljub njegovi prošnji, naj sprožijo uradne postopke, tega niso naredili. »Predstavnica sveta delavcev Marina Kopše je na svetu povedala, da denimo maestro Lajovic z delavci ne ravna spoštljivo, tudi direktorju smo večkrat dejali, da peša komunikacija in naj se z zaposlenimi pogovarja. V tem času smo imeli tudi dve mediaciji, a nismo imeli prav nobenega argumenta, tehtnega razloga, da bi ukrepali, da bi rekli, direktor, ne delaš dobro, saj nismo zaznali nobenih kršitev,« je navajal Zorn in dodal, da je njegovo osebno stališče, da je pravice delavcev treba spoštovati.

Omajan ugled filharmonije

Po njegovem mnenju je bila najbolj izražena zahteva za odstranitev dirigenta, »ki sem ga v dobro umirjanja zadev prosil za odstop. Povedal je, da je ljudi v ansamblu razporejal po strokovnosti, kar je povzročilo grozen revolt, čeprav mu dam prav, saj je kot dirigent poskušal narediti ansambel čim boljši.« Te tri zahteve, je še povedal, so bile transparentne, nato pa so se pojavile še trditve o mobingu, o nenapredovanju … Povedal je, da je bil zaradi vsega dogajanja omajan ugled SF, da mu je bilo tudi osebno nerodno, saj kot predsednik zavoda ni prejemal nobenega plačila, temveč je le skrbel za zakonitost delovanja javne ustanove. »Ko je minister spremenil zakon, so avtomatično ustanovili nov svet. Tega sem bil vesel, saj nima potrebe po blatenju,« je še pojasnil Zorn. Ocena sodišča, ali je bila torej stavka zakonita ali ne, bo znana čez približno en mesec.

Deli s prijatelji