KRŠITVE USTAVE

Nekdanji vojaki s prenizko penzijo

Objavljeno 21. junij 2016 14.51 | Posodobljeno 21. junij 2016 14.52 | Piše: Jadran Vatovec

Koalicijska večina v državnem zboru je kršila zakon in tudi ustavo.

Bo odločbo ustavnega sodišča na izredni seji dveh odborov upoštevala tudi večina njunih članov? Foto Roman Šipič

LJUBLJANA – Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak bo danes v državnem zboru predstavil zahtevo za sklic skupne izredne seje parlamentarnih odborov za obrambo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Še prej se namerava srečati in pogovoriti s predsednikom odbora za obrambo Žanom Mahničem ter ga osebno seznaniti z vsebino predloga SVS, po katerem naj bi državni zbor vlado pozval, naj čim prej pripravi predlog zakona o odpravi škodljivih posledic, ki so jih utrpeli nezakonito in protiustavno predčasno odpuščeni iz vojske. Tem je bila namreč dvakrat storjena krivica.

Od 100 do 300 evrov premalo

Druga krivica? Prejemajo od 100 do 300 evrov nižjo pokojnino od tiste, do katere naj bi bili upravičeni. Da so velikemu številu nekdanjih vojaških oseb – po nekaterih ocenah naj bi jih bilo celo približno 800 – svojčas nezakonito in protiustavno odpovedovali delovno razmerje, jih, po domače rečeno, v nasprotju z zakonom in ustavo primorali v odhod iz Slovenske vojske ter jih potem očitno še »nagradili« s prenizkimi pokojninami, SVS dokazuje z odločbama U-I-153/14-18 oziroma U-I-123/15-15, ki ju je (jo je) ustavno sodišče sprejelo 12. maja letos. Odločba U-I-153/14-18 je bila objavljena pred štirimi dnevi v 42. številki Uradnega lista.

Ustavno sodišče je to resda najprej vzelo pod drobnogled na zahtevo sindikata. Ker pa je potem zahtevo za oceno (presojo) ustavnosti vložilo tudi še ljubljansko delovno in socialno sodišče, ki je med čakanjem na odziv ustavnih sodnikov celo prekinilo postopek v zadevi, v kateri bi moralo odločiti o pravici do enkratnega izplačila sredstev (nekdanjim) vojakom, je ugotovilo, da so v danih okoliščinah pač že izpolnjeni pogoji za začetek postopka za oceno ustavnosti iz prvega odstavka 23. člena zakona o ustavnem sodišču. Točno, ustavnemu sodišču se niti ni bilo treba ukvarjati z vprašanjem, ali je že (tudi) SVS kot prvotni predlagatelj ustavne presoje izpolnil pogoj iz enajste alineje prvega odstavka 23. a člena istega zakona.

Skratka, ustavno sodišče je, to je zdaj jasno, povsem nedvoumno ugotovilo in t(ak)o tudi zapisalo v svoji odločbi, da mora paravladna Kapitalska družba (Kad) vsem, ki so najmanj deset let opravljali vojaško službo in ki so že podali zahtevo za izplačilo privarčevanih sredstev (zahtevo za izplačilo sredstev, ki so jih privarčevali v skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja), ta nemudoma izplačati.

Vlada, ki povsem obvladuje tudi državni zbor – toliko o uveljavljenosti načela delitve zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti na območju slovenske države –, je v svoji zakonodajni preobleki sicer »pravočasno« sprejela tako imenovano avtentično razlago petega odstavka 206. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter z njo razglasila, da upravičenci pridobijo pravico do izplačila šele po prenehanju pogodbe o zaposlitvi, ki so jo sklenili z ministrstvom za obrambo. Smola, ustavno sodišče se z vlado ne strinja. Pravi, da je bilo kakor preventivno spreminjanje zakona s sprejemanjem takšne avtentične razlage v neskladju z ustavo. Da to ni veljalo, niti za vojake, ki so se odločali za poklicno upokojitev, ne. Že zato, ker je vlada tisto, kar je njena (vladna) večina v državnem zboru zapisala v avtentično razlago, v novelo zakona zapisala šele konec leta 2015. Ja, zakonodajalec oziroma, če smo resnicoljubni, koalicijska parlamentarna večina je s tem, o tem ustavni sodniki sploh ne dvomijo, kršila ustavo. Ups. Ker pa naj bi se od 500 do 600 članov SVS odločilo, da bodo zdaj še odločneje zahtevali izplačilo, in ker naj bi vsak izmed njih od Kada prejel od 25.000 do 45.000 evrov, naj bi to suma sumarum pomenilo, da jim bo moral Kad skupno izplačati morda celo do 18 milijonov evrov. Še enkrat ups, ja. Pa bo večina članov obeh odborov – to večino sestavljajo poslanci treh vladnih strank, kajpak – pripravljena upoštevati tako nadležno odločbo ustavnega sodišča?

Heker, ki ne mara vojakov?

Čez vikend so s spletne strani Sindikata vojakov Slovenije (SVS) izginili obrazci, namenjeni nekdanjim in zdajšnjim članom sindikata, ki bi želeli zahtevo za izplačilo na Kadu privarčevana sredstva utemeljiti v skladu z majsko odločbo ustavnega sodišča. Kot da bi za to poskrbel neznani, vendar vodstvom Kada, ministrstva za obrambo (MORS) in ministrstva za delo zelo naklonjeni heker. Izginil je, na primer, tudi obrazec, s katerim naj bi pooblastili odvetnika, ki zastopa člane SVS. Ko je SVS to odkril, je obrazce takoj vrnil (znova dodal) na svojo spletno stran, vendar še zdaj ni jasno, kdo je zaslužen za to, da so za nekaj časa od tam dobesedno izpuhteli. 

 

Deli s prijatelji