SPORNO

Nekdanji poslanci v boj za (neupravičene?) plače

Objavljeno 25. julij 2012 09.23 | Posodobljeno 25. julij 2012 09.23 | Piše: D. P., STA

Novela zakona predvideva skrajšanje časa prejemanja nadomestila plače in znižanje nadomestila.

Franco Juri v boj za privilegije.

LJUBLJANA – Nekdanji poslanci imajo še danes čas, da državnemu zboru predložijo dokazila, iz katerih je razvidno, da so upravičeni do prejemanja nadomestila plače tudi po 1. avgustu. Čez slab teden dni bo namreč začela veljati novela zakona o poslancih.

Pobuda za oceno ustavnosti

Novela zakona o poslancih, ki jo je državni zbor sprejel 15. junija, predvideva skrajšanje časa prejemanja nadomestila plače in znižanje tega nadomestila za nekdanje poslance. Dva nekdanja poslanca Franco Juri in Franci Kek sta vložila pobudo za oceno ustavnosti, a je ustavno sodišče predlog ovrglo.

Juri je ustavnemu sodišču že poslal dopolnjeno pobudo, saj zahteva mandatno-volilne komisije po njegovem mnenju dokazuje, da novela učinkuje neposredno. Nekdanji poslanec je sicer prepričan, da kot neposredno prizadeta stranka, torej kot nekdanji poslanec in prejemnik nadomestila plače po zakonu o poslancih, izraža pravni interes za oceno ustavnosti četrtega člena novele zakona.

Osem oziroma dvanajst mesecev

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo plače po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta, oziroma 12 mesecev za poslance, ki so opravljali funkcijo tri zaporedne mandate, določa četrti člen novele.

V državnem zboru so pojasnili, da se bo novela zakona o poslancih začela uporabljati 1. avgusta, zato poslanci prejšnjega sklica, ki prejemajo nadomestilo plače, še niso prejeli novih odločb. V roku 15 dni po prejemu odločb pa bodo zoper nje lahko podali ugovor pri parlamentarni mandatno-volilni komisiji, so še navedli.

Najprej pravna sredstva, potem na ustavno sodišče

Pravnik Rajko Pirnat meni, da bi nekdanji poslanci morali izkoristiti vsa preostala pravna sredstva in se šele nato obrniti na ustavno sodišče.

Deli s prijatelji