V TOŽBO

Nekdanji generalmajor Šteiner se bori za penzijo

Objavljeno 23. julij 2017 14.10 | Posodobljeno 23. julij 2017 14.10 | Piše: Gordana Stojiljković

Kljub pogojem ga Mors poklicno ni upokojil, temveč mu je dal odpoved.

Po 35 letih služenja v SV, tudi na najvišjih položajih, je na koncu pristal na cesti. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Upokojeni generalmajor in predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner je tožbo proti delodajalcu enkrat že dobil – to pomeni, da je sodišče ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita –, a je vrhovno sodišče zadevo po pritožbah vrnilo v ponovno presojo.

Generalmajor Slovenske vojske Alojz Šteiner je bil do aprila 2012 načelnik Generalštaba Slovenske vojske, nato pa je, potem ko so ga odpoklicali z Dunaja, da bi se upokojil, namesto med upokojenci s 1. februarjem 2014 pristal med brezposelnimi na zavodu za zaposlovanje. Težave, ki jih zdaj razčiščuje sodišče, naj bi povzročila neusklajenost med zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in zakonom o obrambi pri razumevanju poklicnega upokojevanja.

»Mors se sklicuje na to, da sem že leta 2012 izpolnjeval pogoje za poklicno upokojitev. Ko sem odšel na Zpiz, so mi tam dejali, da pogojev za starostno upokojitev zaradi spremembe zakona še ne izpolnjujem. Ko sem odšel na Kad, pa so mi dejali, da poklicne pokojnine ne morem dobiti, ker imajo odločbo za starostno,« je znova pojasnil Šteiner.

Sodnik: Kot bi iskal šivanko v kopici sena

Da gre za zelo zapleteno zadevo, meni tudi sodnik: »To je tako, kot bi iskal šivanko v kopici sena.« Šteiner je dodal, da če bi šel v pokoj leta 2012, ko je bil še zaposlen na Morsu, bi imel višjo pokojnino, kot jo ima zdaj. Mors mu ni plačeval prispevkov za dodatno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje za obdobje od januarja do aprila 2014, čeprav naj bi dobil njihovo zagotovilo, da je. »Dvajset ljudi so takrat vrgli na cesto in vsi so dobili poklicno pokojnino razen mene. Kar 35 let sem delal v vojaški službi, pa nisem imel možnosti, da bi se pritožil na odločitev Kada. Po 35 letih sem bil na cesti,« je razlagal Šteiner. Na Morsu zdaj govorijo, je še dodal, da je imel pogoje za poklicno, a jih ni mogel uveljaviti.

Zaradi dveh mesecev in 22 dni, ko ni imel plačanih prispevkov, je »moja penzija vsak mesec nižja za 0,67 odstotka. Ni veliko, a pride vsak mesec in me spomni, kaj je delodajalec storil z menoj«. 

Velika sramota in ponižanje

Aloj Šteiner je vodenje Slovenske vojske prevzel maja 2009. Na položaj načelnika generalštaba ga je na predlog takratne ministrice za obrambo Ljubice Jelušič imenovala vlada Boruta Pahorja. S položaja načelnika generalštaba ga je februarja 2012 razrešila vlada Janeza Janše in ga poslala na Dunaj za obrambnega svetovalca Republike Slovenije pri Ovse, OZN in drugih mednarodnih organizacijah. Po mnenju poznavalcev je to, kar se mu je zgodilo, velika sramota za Slovensko vojsko in ponižanje generala, ki je bil med vidnimi pripadniki slovenske Teritorialne obrambe med osamosvajanjem Slovenije ter eden od najbolj zavzetih za transformacijo SV v profesionalno vojsko.

 

Deli s prijatelji